Junqueras diu que CiU i el PSC són "la vella política" rendida al poder amb BCN World

El dirigent d'ERC i Ernest Maragall veuen en el seu pacte europeu l'embrió d'una socialdemocràcia catalana potent i unida

Oriol Junqueras (esquerra) i Ernest Maragall, en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el 4 de març.

Oriol Junqueras (esquerra) i Ernest Maragall, en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el 4 de març. / {ACN} /

3
Es llegeix en minuts

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha carregat aquest dilluns contra CiU i el PSC, partits que representen "la vella política, l''establishment' --poders fàctics-- i l'statu quo" per acords a què han arribat fa poc com el de BCN World, l'externalització de la publicitat a TV-3 i les conclusions de la comissió d'investigació de la sanitat pública catalana.

En un acte amb Ernest Maragall (NECat) moderat per l'exconseller Joan Manuel Tresserras, ha censurat que el Govern català i els socialistes hagin firmat, per assegurar el macrocomplex d'oci, "un mal acord que menysprea la capacitat de negociació de les institucions públiques catalanes". "Mentre estem demanant un esforç a tothom, els que més tenen són els que menys pagaran", ha criticat el líder republicà en al·lusió a la rebaixa fiscal sobre el joc que recull l'acord firmat entre el PSC i CiU aquest cap de setmana i que, segons ha assegurat, ell no hauria avalat en cap cas.

Junqueras, únic soci parlamentari de CiU i del president Artur Mas, ha lamentat que a Catalunya hi hagi uns poders fàctics que apareixen de seguida si t'acostes i "rasques el més petit dels seus privilegis", i ha considerat que CiU i el PSC s'alineen amb ells en comptes de plantar-los cara. També ha criticat que el macrocomplex d'oci porti el nom de la capital catalana: "La marca Barcelona és prou valuosa per regalar-la a un mal acord", ha insistit Junqueras, que considera que ERC podria haver avalat el projecte si s'hagués plantejat d'una altra manera molt diferent.

Per exemple, ha dit que en comptes de plantejar una rebaixa fiscal s'haurien d'haver plantejat bonificacions fiscals per crear llocs de treball, i ha lamentat que, per contra, s'ha acceptat una "rebaixa fiscal brutal" impossible de justificar en temps de crisi i d'austeritat dels comptes públics; ha assegurat que ERC aspira a modificar punts de l'acord per millorar-lo. Maragall també ha carregat contra l'acord CiU-PSC sobre BCN World perquè dóna "la pitjor imatge del model de país que s'hauria de plantejar", i ha dit que representa els pitjors vicis de la política rendida als poders que no han passat per les urnes.

Socialdemocràcia catalana

Junqueras i Maragall han presentat la seva aliança per a les eleccions europees com l'embrió d'un futura socialdemocràcia catalana unida i amb prou potència per governar Catalunya a curt termini. El president d'ERC ha dit que un dels seus principals objectius és "deixar de ser independentista" perquè Catalunya ja sigui un Estat independent; simultàniament, creu que això permetrà crear un espai socialdemòcrata integrat per partits com ERC i NECat.

Junqueras considera que, si Catalunya fos "un país normal d'Europa", ja faria temps que ell i Maragall militarien en un mateix partit de centre esquerra, homologable a l'SPD alemany o a la socialdemocràcia holandesa, els partits majoritaris de l'esquerra a aquests dos Estats.

Notícies relacionades

El president d'ERC ha dit que, malgrat que al seu partit forma part del grup verd a l'Eurocambra i n'està satisfet, vol "estrènyer molt les relacions" amb el partit socialista europeu que lidera l'alemany Martin Schulz, i creu que Maragall pot ajudar a aquesta tasca si és eurodiputat. Maragall, que és el número dos de la llista republicana darrrere el filòsof Josep Maria Terricabras, ha celebrat que la seva aliança amb ERC per a aquests comicis és "un primer pas per a la confluència de les esquerres catalanes per construir una alternativa guanyadora a Catalunya".

L'exconseller, que ha titllat veladament el PSC de socialisme oficial o socialisme d'obediència espanyola, ha dit que l'aliança de l'esquerra no ha de servir per guanyar les eleccions amb "40 diputats", sinó per teixir una majoria que serveixi per transformar Catalunya.