EL FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Ignacio González qualifica les balances fiscals de "filtració lamentable"

Urkullu recorda que el concert és "un dret històric", i Díaz, que Andalusia no renunciarà a la igualtat de les autonomies

El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, durant la seva participació en la convenció del PP a Valladolid.

El president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, durant la seva participació en la convenció del PP a Valladolid. / R. GARCÍA (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El president de Madrid, Ignacio González, ha qualificat de "filtració lamentable" i de "perillós i mal plantejat" el mètode de càlcul amb què el Ministeri d'Hisenda elaborarà les balances fiscals balances fiscals , i ha exigit "serietat i responsabilitat " i que no es "distorsionin les dades reals".

En declaracions als mitjans després d'una visita a instal·lacions del Metro, González ha criticat el mètode de càlcul de les balances fiscals que Hisenda ha encarregat elaborar a un grup d'experts, i que es basa en un sistema de comptes públics territorialitzats.

Segons l'opinió de González, "el que dimarts es va filtrar per part, aparentment, del Ministeri d'Hisenda" és "perillós" i està "mal plantejat" perquè no compta amb detalls sobre "ingressos i despeses" perquè la informació sigui "completa".

Distorsió de la realitat de Madrid

Segons González, aquesta "filtració lamentable no és la balança fiscal", no interpreta les dades "amb transparència" i utilitza "un sistema distorsionador de realitat", a l'incorporar a les despeses de la Comunitat de Madrid despeses de l'Estat (com partides de Defensa i d'altres ministeris) que donen servei a tots els espanyols i no només als d'aquesta autonomia.

Per això, ha exigit a Hisenda que s'actuï "amb responsabilitat i serietat" i ha recordat que dels "dos sistemes" que hi ha per elaborar les balances fiscals "sembla que s'ha filtrat el que més distorsiona les dades reals", cosa que ha qualificat de "lamentable".

Al seu parer, el sistema de càlcul ha de ser "complet" i ha d'incorporar les aportacions que fan els madrilenys a l'Estat via impostos, el que reben a canvi del sistema de finançament i la despesa pública d'aquesta comunitat perquè la balança fiscal "sigui completa".

Ha reivindicat, així mateix, un sistema de finançament autonòmic "que no penalitzi" la Comunitat de Madrid i que no li atorgui "un finançament per habitant inferior a la mitjana" ja que, ha dit, això no significa actuar "amb solidaritat ni amb equitat".

Les persones per sobre dels territoris

Per la seva part, el vicesecretari d'organització del PP, Carlos Floriano, ha advocat per avançar en la publicació de les balances, però utilitzant una metodologia "que permeti saber" i que aclareixi que "els ques paguen impostos són les persones i no els territoris", perquè, segons ha dit, "són més importants les persones que els territoris".

Tant la presidenta del PP madrileny, Esperanza Aguirre,Esperanza Aguirre com el president balear, José Ramón Bauzá, han demanat la publicació de les balances, però Floriano ha destacat que en un partit "tan gran" com el PP hi pot haver "qui pensi d'una manera o d'una altra". Segons ell, el seu partit té "una magnifica salut" i una "fortalesa magnifica".

El concert, un dret històric

Preocupació és el que ha mostrat el 'lehendakari', Iñigo Urkullu, pel que ha definit com a "objectius ocults" del Govern amb les balances fiscals, i ha recordat que el concert econòmic que regeix al País Basc és "un dret històric".

"Ve d'uns drets històrics reconeguts i emparats per la Constitució, que diu que les diputacions forals tenen la capacitat de recaptar determinats impostos, i en contraprestació de les matèries que exerceix l'Estat al País Basc, la comunitat autònoma paga aquesta quota per les matèries que exerceix l'Estat, i la paga sigui quin sigui el moment", ha explicat Urkullu durant un esmorzar informatiu a Madrid.

La perspectiva andalusa

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, també hi ha dit la seva aquest dimecres en relació amb la publicació de les balances fiscals, i ha advertit que aquesta comunitat "no renunciarà mai al 28-F", en referència a la conquista de l'autonomia plena, una premissa que no és "negociable" perquè "no només va ser bo per a Andalusia, sinó per a tot Espanya" com a garantia d'igualtat.

Díaz ha fet aquesta reflexió en una entrevista a la SER, en què ha insistit que és possible garantir les singularitats i, al mateix temps, la igualtat entre els territoris dins d'un projecte comú.

"Hi ha singularitats, com l'estructura territorial, la policia autonòmica o la llengua, que no suposen desigualtat", ha aclarit Díaz, que també ha admès que no és "just" que algunes comunitats, com Catalunya, però també Andalusia, no estiguin rebent el finançament que "els correspon" perquè no "s'aplica bé" el sistema.

Notícies relacionades

"És clar que entenc Catalunya perquè també els està passant als andalusos, no pot ser que uns territoris estiguin més finançats que altres", ha remarcat Díaz, que demana que es calculi primer el cost del servei públic en cada comunitat perquè "tots els ciutadans tenen dret a rebre'l amb la mateixa qualitat".

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha decidit finalment publicar les balances fiscals, que formaran part dels nous comptes públics regionalitzats anunciats pel ministre Cristóbal Montoro i encarregats a un grup d'experts.