Hisenda canvia d'opinió i publicarà les balances fiscals

Formaran part dels nous comptes públics regionalitzats anunciats pel ministre Montoro

L'Estat va gastar el 2011 a Madrid 11.500 milions, 8.114 a Catalunya i 7.500 a Andalusia, segons els experts del ministeri de Montoro

Cristóbal Montoro parla amb Andreu Mas-Colell, en la reunió de consellers d’Economia, el 18 de desembre a Madrid.

Cristóbal Montoro parla amb Andreu Mas-Colell, en la reunió de consellers d’Economia, el 18 de desembre a Madrid. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha fet marxa enrere i ha decidit finalment publicar les balances fiscals, que formaran part dels nous comptes públics regionalitzats anunciats pel ministre Cristóbal Montoro i encarregats a un grup d'experts.

Després de rebutjar aquest mètode de càlcul dels ingressos i despeses de l'Estat en una comunitat, Hisenda ha decidit que es realitzin de nou i formin part del treball que estan preparant els acadèmics i que es coneixerà al març.

Montoro ha anunciat la presentació d'una nova eina més àmplia que les anomenades balances fiscals, que imputen territorialment els ingressos que el sector públic obté en un territori i les despeses que hi efectua, calculant d'aquesta manera el saldo fiscal resultant.

La intenció d'Hisenda és oferir una fotografia més gran de la despesa de l'Estat en el conjunt dels territoris, però dins d'aquest nou treball s'inclouran les balances fiscals. Es tracta d'una reclamació reiterada de la Generalitat de Catalunya, a la qual no obstant s'han sumat també altres governs autonòmics com el balear, governat pel PP, o la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre.

A més de comptar amb el grup d'experts, el Ministeri d'Hisenda vol recollir l'opinió de la comunitat acadèmica sobre la metodologia de càlcul d'aquests comptes regionalitzats.

Proposta a la web

Des d'aquest dimarts, està disponible a la pàgina web de l'Institut d'Estudis Fiscals el document amb la proposta metodològica i les dades que s'utilitzaran per al càlcul del sistema de comptes públics territorialitzats.

Segons aquestes xifres, l'Administració General de l'Estat va gastar el 2011 a la Comunitat de Madrid un total d'11.500 milions d'euros, a Catalunya van ser 8.114 milions, i a Andalusia, 7.500, les tres amb xifres més grans en termes absoluts segons les dades recopilades pels experts.

Notícies relacionades

Es tracta d'una taula en què es reflecteix el destí de 212.600 milions d'euros de l'Administració General de l'Estat, repartits per comunitats autònomes, l'estranger (15.166 milions) i una gran partida de despesa qualificada de no regionalitzable, que és la més gran de totes i que puja a 116.800 milions.

Els comptes, una foto fixa de despesa corresponent al 2011, ocupen una taula amb 5.380 entrades, que recullen la despesa des de la casa del Rei fins a l'última transferència derivada del sistema de finançament autonòmic i local, incloent-hi tots els ministeris. En altres taules s'inclouen també les despeses regionalitzades dels organismes autònoms (com la UNED, el CSIC, museus nacionals o el Consell de la Joventut).