El 49% d'espanyols demanen a Rajoy que rebutgi la consulta

El 47,7% dels enquestats, a favor d'una reforma federal de la Constitució

1
Es llegeix en minuts
X. B.
BARCELONA

La receptivitat zero que fins ara ha mostrat el president del Govern central, Mariano Rajoy, amb el desig de l'Executiu català de fer una consulta d'autodeterminació recull el sentiment majoritari dels espanyols, segons l'enquesta del GESOP. El 48,8% dels enquestats creuen que la petició catalana hauria de ser rebutjada, el 27% considera que s'hauria de negociar i el 19,2% advoquen perquè es permeti.

Aquestes dades del conjunt d'Espanya inclouen, òbviament, les recollides a Catalunya. En aquesta comunitat les dades demoscòpiques s'inverteixen. És el 49% el que demana que es permeti, el 30%, que es negociï, i el 19,6% que es rebutgi.

Notícies relacionades

MADRID I LES CASTELLES / Per una altra part, el 47,7% dels enquestats estarien a favor d'una eventual reforma federal de la Constitució, en la línia que reclama el PSOE, pel 36,9% que la rebutja. De totes maneres, durant l'últim any, els partidaris de la reforma de la Carta Magna han retrocedit tres punts. Euskadi i Catalunya lideren els territoris amb més federalistes; Madrid i les dues Castelles encapçalen el bloc de territoris que s'hi oposen.

El model territorial és la conseqüència de com s'entengui l'Estat. La majoria dels espanyols, el 50,1%, afirmen que Espanya és una única nació, pel 43,2% que la veuen com un Estat plurinacional. Madrid i les dues Castelles tornen a abanderar el sentiment homogeneïtzador. Euskadi, Canàries i Catalunya, per aquest ordre, fan el mateix amb la percepció d'heterogeneïtat.