ENTREVISTA A 'EL OBJETIVO'

Patxi López ajorna fins al setembre la seva decisió sobre si es presentarà a les primàries

El líder del PSE diu de Carme Chacón que "les seves aparicions són molt estratègiques" i que Eduardo Madina té "un gran perfil" per ser candidat

Patxi López, durant l’entrevista amb Ana Pastor.

Patxi López, durant l’entrevista amb Ana Pastor. / LA SEXTA

2
Es llegeix en minuts

El líder dels socialistes bascos, Patxi López, no ha revelat, a preguntes de la periodista Ana Pastor, si pensa presentar-se al procés de primàries obertes que ha posat en marxa el PSOE per elegir el seu pròxim candidat a les eleccions generals. "Al setembre anunciaré la meva decisió. Fins a aquest moment no tinc el cap en aquestes primàries", ha remarcat.

El 'exlehendakari' ha reconegut, en l'entrevista concedida al programa 'El Objetivo' de La Sexta, que la iniciativa dels socialistes és "històrica", però ha subratllat, com ha estat fent en dies passats, que considera que "fins al novembre toca fer política". La insistència de la periodista ha portat López, tot i això, a reconèixer que la idea de presentar-se li ha passat "a vegades" pel cap, però de seguida a tornat a afirmar que "ara toca fer política".

El líder del PSE ha expressat, malgrat tot, la seva opinió sobre possibles candidats. Sobre si recomanaria a Alfredo Pérez Rubalcaba presentar la seva candidatura a les primàries, López ha estat molt diplomàtic al dir que aquesta "és una decisió personal" de qui vulgui optar a l'elecció. I ha afegit: "Rubalcaba és prou intel·ligent i farà el que consideri millor per al partit".

La seva opinió sobre dos noms --els d'Eduardo Madina  i Carme Chacón-- que també sonen des de fa temps com a possibles candidats ha estat molt breu. Mentre que de Madina l''exlehendakari' ha dit que "té un gran perfil" i és amic seu, de Chacón s'ha limitat a constatar que "les seves aparicions són molt estratègiques".  

El reglament

El reglament del procés de primàries també ha estat tema de l'entrevista. A les objeccions d'Ana Pastor sobre la complexitat del procés perquè els ciutadans no afiliats al PSOE participin en l'elecció, Patxi López ha respost que es tracta d'un reglament lògic i que el que busca és animar a la participació. "Tant de bo que sigui massiva", ha apuntat.

En relació amb la crisi del PSC, el líder dels socialistes bascos ha afirmat que "hi ha coses nuclears als partits" i el que es va votar dijous passat al Parlament "era nuclear" per als socialistes catalans. "Hi ha una posició definida i sòlida" al PSC respecte a la consulta sobiranista, segons López, que busca "no portar a la societat catalana a la ruptura", sinó crear "un espai per al diàleg a Catalunya".

La derrota d'ETA

Notícies relacionades

ETA, i concretament l'acte que van protagonitzar a Durango (Biscaia) un grup de expresos de la banda terrorista, ha sortit també a la conversa. Després d'expressar el seu rebuig i el seu disgust per la imatge de la roda de premsa dels expresos, el dirigent socialista ha declarat que no pensa "deslegitimar la gran victòria de la democràcia, la derrota d'ETA sense haver-los concedit res".

Ha reconegut que el següent pas, "sense concedir absolutament res", és l'entrega de les armes per part de la banda. "El que ha de succeir és que ETA desaparegui definitivament", ha afirmat.