Rubalcaba anuncia les primàries del PSOE per a "finals de novembre"

El líder socialista ha retret a Mas i a Rajoy "una guerra de banderes", al comitè federal del PSOE

El secretari general del partit proposa que l'elecció dels candidats autonòmics i municipals sigui al setembre

Alfredo Pérez Rubalcaba aquest dissabte a Madrid, davant el comitè federal del PSOE. / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

El PSOE ha resolt aquest dissabte el seu complex calendari orgànic, que ha estat motiu d'infinits debats, desavinences i especulacions des de fa gairebé dos anys. No hi ha una data fixa, però sí una forquilla temporal molt estreta. Segons ha explicat el secretari general, Alfredo Pérez Rubalcaba, en el comitè federal, màxim òrgan del partit entre congressos, l'elecció del cap de llista a les generals, en què podran participar militants i simpatitzants, tindrà lloc “a finals de novembre”. Abans, al setembre, se celebraran els comicis interns per als aspirants a les municipals i autonòmiques, encara que aquest últim esquema no està tan tancat.

El líder del PSOE ha donat una mica de marge a les federacions perquè avancin les seves primàries si consideren que és convenient per als seus interessos electorals. El cas més clar és el de la Comunitat Valenciana, on el PSPV, que ja ha demanat l'avançament, ha obtingut permís per celebrar els seus comicis interns el dia 9 de març.

En qualsevol cas, els territoris podran celebrar les seves primàries abans del setembre, però no després, ni al mateix temps, de l'elecció de l'aspirant a la Moncloa, cosa que demanaven els socialistes manxecs i madrilenys. La data elegida encara carregarà més un novembre que es preveu molt convuls. Sobretot, per la tensió a Catalunya, on el president Artur Mas ha convocat un referèndum d'autodeterminació per al 9 de novembre.

L'escenari català

Les primàries del PSOE (en què els màxims favorits per postular-se segueixen sent Carme ChacónPatxi LópezEduardo Madina i el mateix Rubalcaba, que no es mouran fins després de les europees) estaran molt marcades per la crisi territorial, a la qual el secretari general ha dedicat molt més temps que a les eleccions internes.

Notícies relacionades

“Vull repetir al senyor Mas que està portant Catalunya a un carreró sense sortida. I al senyor Rajoy, que no n'hi ha prou de mirar cap a una altra banda, que ha d'abordar el problema. És possible que a un i a l'altre els interessi una guerra de banderes, però a Catalunya i a Espanya no”, ha dit Rubalcaba. “La direcció natural de l'Estat autonòmic és la del federalisme. Avui Espanya és un Estat federal incomplet. Es tracta de completar-lo, garantint les senyes d'identitat dels territoris; definint les competències de l'Estat; establint regles clares de finançament en les autonomies; donant un caràcter territorial al Senat…  Completar-lo és aconseguir que la Constitució garanteixi la igualtat en els serveis de tots els ciutadans d'Espanya”, ha explicat el líder del PSOE, que recolza al líder del PSCPere Navarro, en el pols que li estan fent els crítics en el seu partit. El comitè federal, de fet, també ha servit perquè els socialistes catalans recuperin el seu segon lloc a l'Executiva del PSOE, a l'haver estat nomenat Miquel Iceta en substitució de José Zaragoza, que va deixar el seu càrrec pel cas Método 3.

La recuperació

La major part del discurs de Rubalcaba, de gairebé una hora, ha estat dedicat a les iniciatives del Govern: de la reforma de l'avortament a la laboral, passant per la llei de seguretat ciutadana i les pensions. “Recuperar, segons la RAE, és ‘tornar a tenir el que abans es tenia’. Es tracta de recuperar el que s'ha carregat aquest Govern: la igualtat”, ha dit al principi de la intervenció. El PSOE, ha dit, sempre s'alegrarà de la millora de les dades econòmiques, però no se sumarà al cor de “trompeters” del Govern.  “Podem dir amb humilitat que hem tornat a ser l'esperança de molts espanyols que somien a recuperar els seus drets i les seves llibertats”, ha conclòs Rubalcaba.