Chacón critica el reglament de les eleccions primàries al PSOE

L'exministra socialista es queixa que s'hagi aprovat "en dues hores"

Carme Chacón, a l’arribar a la reunió del comitè federal del PSOE. AGUSTÍN CATALÁN

Carme Chacón, a l’arribar a la reunió del comitè federal del PSOE. AGUSTÍN CATALÁN / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Madrid

L'exministra i exdiputada socialista Carme Chacón ha criticat aquest dissabte davant el comitè federal del PSOE que el reglament que regularà les eleccions primàries que realitzarà el partit s'hagi aprovat "en dues hores" sense que hi hagi hagut temps per "discutir-lo i esmenar-lo" com sí que es va fer amb el text que va sortir de la conferència política del partit

"Crec que hem tingut dos anys per elaborar aquest reglament i que ara l'aprovarem en a penes dues hores", ha comentat Chacón, segons han informat fonts de l'entorn de la política catalana, ara resident temporalment a Miami.

Dues abstencions

Finalment, el màxim òrgan entre congressos del PSOE s'ha aprovat sense cap vot en contra i amb dues abstencions, la del diputat i expresident de Castella-la Manxa, José María Barreda, afí a Chacón, i la de Juan Antonio Barrio de Penagos, un dels portaveus d'Esquerra Socialista, l'únic corrent intern del PSOE.

En concret, Chacón ha contrastat el procediment que s'ha seguit amb el reglament de primàries amb què va donar lloc a la ponència aprovada en la conferència política, quan, ha recordat, tot el partit va tenir "temps de conèixer, discutir i esmenar" la proposta de la direcció. "Aquí ho vam fer bé", ha postil·lat.

Participació massiva

Respecte al procediment elegit pel partit per elegir el seu pròxim candidat a la Moncloa, Chacón ha subratllat que el PSOE ha d'apostar "per una participació massiva", tal com ha fet "l'esquerra a França i Itàlia".

"A França han participat 30 de cada 100 votants del PS. A Itàlia han participat 30 de cada 100 votants del Partit Democràtic", ha assenyalat.

Notícies relacionades

En aquest context, s'ha preguntat si "hi ha alguna raó perquè a França i a Itàlia participin en les primàries obertes 30 de cada 100 votants i aquí ens resignem que ho facin set, la quarta part en proporció", com, segons ha indicat, ha anticipat algun membre de la Comissió Executiva Federal.

Segons l'exdiputada, és necessari que el partit obri un "debat ampli que porti milions de ciutadans a votar, per elegir la persona més capaç i competent per guanyar a la dreta".