SONDEIG D'URGÈNCIA DEL GESOP
El 44% de catalans votarien per la independència, i el 36%, en contra
Un alt percentatge, gairebé el 20%, encara no ha decidit la seva posició davant la consulta proposada
El 'sí' a les dues preguntes plantejades per Mas és l'opció preferida però no arriba al 50%

Mas, Junqueras, Herrera i Fernàndez, dijous al Palau. /
Amb la pregunta de la consulta sobiranista acabada de sortir del forn, el 44,1% dels catalans votarien avui a favor de la independència i el 36,2% rebutjarien la secessió. Així ho constata un sondeig realitzat ahir mateix pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, que ha plantejat a una mostra de 800 persones els dos apartats de la pregunta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar dijous després d'acordar-la amb ERC, ICV-EUiA i la CUP, i que ahir va ser ratificada pels màxims òrgans de CDC, Unió i Iniciativa. La primera conclusió d'aquestes dades és que l'Estat independent és l'opció que sumaria més suports, però no arribaria a superar el 50% en el conjunt dels catalans si avui se celebrés la consulta.
La segona conclusió és una advertència: l'efecte sorpresa i les peculiars característiques de la pregunta formulada produeixen un alt percentatge d'indecisos, el 19,7%, que amb el seu comportament podria fer variar significativament el resultat final d'un referèndum. I un altre avís: el sondeig està realitzat sense cap tipus d'estimació, és a dir, a partir de la intenció directa de vot manifestada pels entrevistats que han decidit que no s'abstindran en la consulta. De fet, el percentatge d'abstencionistes, que és del 7%, ha estat exclòs a l'hora de calcular-se els vots de les dues preguntes per extreure el resultat final, davant la impossibilitat d'estimar el seu comportament per la falta de precedents d'aquest tipus de consulta.
A la primera pregunta de la consulta («¿Vol que Catalunya esdevingui un Estat?»), el 52,3% dels catalans escollirien l'opció del sí, davant d'un 30,4% que votaria no. A aquesta primera qüestió, un 5,9% votaria en blanc i un 1,6% s'inclinaria pel vot nul. Un 9,8% no sap o no contesta. A partir d'aquestes dades, i segons la fórmula acordada per les forces del front pro consulta, només el 48,6% que sosté que avalaria la creació d'un Estat passaria a respondre a la segona pregunta: «¿Vol que aquest Estat sigui independent?»
El resultat en aquest segon apartat seria molt més contundent que en el primer. El 84,3% votaria a favor d'un Estat independent i l'11,1% hi votaria en contra. L'1,5% optaria pel vot en blanc, mentre que el 3,1% no sap o no contesta. Per aclaparador que sembli, aquest resultat significa que, sobre el total de votants, el suport a la independència se situaria en el 44,1%, és a dir, majoria simple. Aquesta dada s'obté multiplicant els percentatges del sí en les dues preguntes i dividint el resultat per 100. En el cas dels vots contraris a la independència, es realitza la mateixa operació però multiplicant els sí de la primera pregunta i els no de la segona, i dividint novament el resultat per 100.
L'anàlisi d'aquesta enquesta d'urgència (i de les moltes que segur que es publicaran en els pròxims 11 mesos) és complexa, fruit de la formulació de la pregunta escollida pels partits pro consulta. La complexitat radica en la possibilitat que una victòria del sí en la segona pregunta no representi un aval majoritari de la societat catalana a la secessió. I és que la combinació de dues preguntes encadenades obliga l'independentisme a obtenir un molt elevat percentatge de vots en les dues preguntes per superar la barrera del 50% del total dels votants.
Notícies relacionadesELS FEDERALISTES, CLAUS / Assolir aquest objectiu dependrà, en bona mesura, de la participació que es doni en la consulta, i del gruix de votants del no a la independència en la segona pregunta, que seran els detractors de la secessió però partidaris d'un Estat propi. En aquest últim grup, a priori, se situarien els defensors d'una tercera via, federal o confederal. Segons aquestes dades, entre els partidaris d'un Estat, la immensa majoria volen que sigui independent, cosa que permet arribar a la conclusió que la gran majoria de no independentistes recolzarien el no en la primera pregunta, és a dir, l'statu quo autonomista, relegant a gran distància els federalistes i confederalistes.
L'últim factor que cal tenir en compte és que el sondeig s'ha realitzat 24 hores després que s'anunciés la pregunta de la consulta, amb el lògic desconeixement que la formulació pot comportar en la ciutadania. La pedagogia sobre la metodologia serà, doncs, una de les assignatures dels partits.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Segona vida (II) María Vasco, bronze a Sydney"Quan em vaig retirar vaig començar de zero, com un nadó. Em van deixar sola"
- BARCELONEJANT Obre el primer Bikini Lab
- CRÍTICA Fito Páez, salvatge i refinat
- El Grec encén el carrer Teatres de Campanya encén l’Arc de Triomf
- Espanya en un moment crucial Feijóo reforça Dolors Montserrat i fa equilibris amb el PP català
- Albiol defensa dialogar amb Junts per a la moció de censura
- Espanya en un moment crucial Bendodo, Fúnez, Sirera i Llorca entren en el comitè executiu del PP