Margallo, sobre el simposi: "És el menys científic que he vist"
El ministre d'Exteriors torna a carregar contra el simposi 'Espanya contra Catalunya" per "falsificar la història"

El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, al Congrés. /
Les jornades històriques més sorolloses dels últims anys han tornat a provocar aquest dijous, dia de la inauguració, les rotundes crítiques del Govern central. Al Congrés, també els diputats d'ERC i ICV han pres distàncies del controvertit simposi 'Espanya contra Catalunya'. Per al cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García-Margallo, la cita, que ha començat amb la participació del portaveu del Govern català, Francesc Homs, no només pot desplegar perversos efectes sobre la societat, sinó que també, segons ell, té un nul rigor acadèmic.
"És una cosa extraordinàriament original. El simposi arriba a la conclusió des del títol mateix, fins i tot abans que hagi tingut lloc el debat. És el menys científic que he vist", ha assenyalat Margallo.
Paradoxalment, Joan Tardà, diputat d'ERC, ha expressat una objecció semblant a la del ministre d'Exteriors. "Hauria estat més intel·ligent que el títol del simposi tingués un interrogant al final, perquè després els historiadors en poguessin treure les seves conclusions", ha assenyalat el republicà. Més clar encara ha estat l'ecosocialista Joan Coscubiela, que ha titllat el títol de la cita d'"absolutament desafortunat en termes històrics, científics i polítics".
"En un simposi d'aquesta naturalesa, científicament no es pot prejutjar des del títol. I en termes polítics, la història de relacions entre Espanya i Catalunya és molt més complexa. Moltes vegades treballadors espanyols i catalans han lluitat junts contra els seus opressors catalans i espanyols. Això també és història", ha sentenciat el diputat d'ICV, que, igual que Tardà, ha defensat alguns dels intervinents en el simposi, com l'historiador Josep Fontana.
La denúncia i el conflicte
Les jornades, que duraran fins dissabte que ve i han estat portades davant la Fiscalia per part del PPC, UPD i Ciutadans per suposada "incitació a l'odi", consten, entre altres, de conferències com "Espanya i Catalunya, 300 anys de conflicte polític", "300 anys d'espanyolisme a Catalunya", "L'economia catalana i el cost de les desigualtats espanyoles", "L'apoteosi de l'espoli: segle XXI" i "Contra l'ànima d'un poble: la repressió cultural".
"Es tracta d'una flagrant falsificació de la història, que ajuda molt poc a la convivència entre alguns catalans i la resta d'espanyols. És exactament el contrari del que vam fer durant la Transició. S'ha de buscar el que ens uneix, no el que ens separa", ha sentenciat Margallo.
Notícies relacionadesEl titular de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha fet anar les crítiques per un vessant més personal. Les jornades, ha dit, li produeixen una "profunda tristesa", ja que suposen un "retrocés intel·lectual històric" i un "engany" que "enfronta tots els espanyols entre si", al buscar el "penediment" davant una "història de convivència, de prosperitat i de llibertats, especialment els últims anys".
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Entrevista Omar Ayuso: «A ‘Mariliendre’ he recorregut a les meves armadures del passat per mostrar la falsa seguretat de llavors»
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema