L'APOSTA SOBIRANISTA
Homs: "Pensar que es pot evangelitzar la població és un error monumental"
"El que molesta de veritat és la possibilitat de conèixer la nostra història col·lectiva", afirma el conseller en la inauguració del simposi 'Espanya contra Catalunya'
El director de les jornades, Jaume Sobrequés, assumeix "toda la responsabilitat pel títol i el contingut del fòrum"
"Pensar que es pot evangelitzar la població és un error monumental ". El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha criticat amb aquesta frase la intenció del ministre d'Educació, Jose Ignacio Wert, d'"espanyolitzar" els alumnes catalans. Ho ha fet aquest dijous en el discurs inaugural del simposi 'Espanya contra Catalunya', intervenció en què ha aprofitat per diferenciar la societat espanyola i les institucions que la dirigeixen.
Contra aquestes últimes sí que ha estat molt dur Homs, al considerar que la polèmica al voltant del títol del simposi no és més que una excusa. "El que molesta de veritat és la possibilitat de conèixer la nostra història col·lectiva ", ha dit.
Acompanyat a l'estrada pel director del simposi i del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, així com del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, el conseller ha defensat la "implicació en els assumptes espanyols i el molt afecte de Catalunya per Espanya. És una realitat ben viva", ha assegurat. I ha afegit que el procés sobiranista no arribarà a bon port si no es manté "l'estima i l'afecte als pobles d'Espanya".
La polèmica del títol
Per la seva part, Sobrequés ha assumit "tota la responsabilitat pel títol i el contingut del fòrum", desvinculant-ne el Govern i ha agraït que els experts participants en el simposi hagin resistit les "pressions". Així mateix, ha defensat que durant la història ha existit "animadversió" per Catalunya per part de partits polítics de diferents ideologies i de "règims polítics diversos".
Pel que fa al simposi en concret, Homs ha exalçat la trajectòria dels experts ("es mereixen poder ser escoltats") i ha subratllat que aquestes jornades "no pretenen imposar una veritat ni dir que només n'hi ha una. Això forma part d'altres moments".
Notícies relacionadesA l'acte, que ha comptat amb una gran expectació mediàtica (hi havia més de mig centenar de periodistes), també hi han assistit el secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, i el comissari dels actes del Tricentenari, Miquel Calçada, entre altres personalitats.
Al carrer, una dotzena de persones, membres de la plataforma d'Espanya i Catalans, han protestat contra el simposi fent onejar banderes d'Espanya.
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Entrevista Omar Ayuso: «A ‘Mariliendre’ he recorregut a les meves armadures del passat per mostrar la falsa seguretat de llavors»
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema