Felipe González: "La independència de Catalunya com a objectiu és impossible"

L'expresident considera que la secessió provocaria "una fractura política i social" que constaria de superar "30 o 40 anys"

L’expresident del Govern Felipe González, aquest dilluns, en un esmorzar informatiu a Madrid.

L’expresident del Govern Felipe González, aquest dilluns, en un esmorzar informatiu a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts

L'expresident del Govern Felipe González ha considerat aquest dilluns que "la independència de Catalunya com a objectiu és impossible" i ha opinat que "cavalcar" cap a ella "pot provocar una fractura política i social que costaria de soldar 30 o 40 anys".

En el transcurs d'un esmorzar informatiu organitzat pel Foro de la Nueva Comunicación, González s'ha referit a les aspiracions independentistes del Govern català. "La independència de Catalunya com a objectiu és impossible, reitero impossible", ha insistit González.

Aquestes declaracions coincideixen amb la publicació, també aquest dilluns, d'un article de José Luis Rodríguez Zapatero en què subratlla que la consulta d'autodeterminació "no és viable" i en què advoca perquè tots els partits se sumin al pacte territorial aprovat pel PSOE al juliol a Granada.

L'estat federal, una bona idea

González també ha fet referència a la proposta del PSOE sobre un Estat federal. Segons el seu parer, és "una bona idea". "Crec que la federalització no és només una bona idea, sinó l'única sortida", ha recalcat González, que ha afegit que té "una idea bastant clara del que és Espanya. He governat amb aquesta idea clara 14 anys".

Sobre la postura del dirigent del PSC, Pere Navarro, l'expresident del Govern ha indicat que té "algunes discrepàncies" amb ell, malgrat que ha assegurat que respecta molt {Navarro} per "aquest debat sobre el dret a decidir sense definir què volem decidir".

Notícies relacionades

Des del madrileny carrer de Ferraz, on hi ha la seu central del PSOE, la seva vicesecretària general, Elena Valenciano, ha defensat la posició de González, si bé no ha utilitzat les seves mateixes paraules. "El que diu l'expresident s'assembla bastant al que diem nosaltres. La voluntat del PSOE i del PSC no és el separatisme, sinó pactar unes normes de convivència que ens permetin seguir junts", ha declarat la número dos dels socialistes.

Valenciano, per un altre costat, s'ha mostrat escèptica sobre un hipotètic pacte constitucionalista entre el PSC, el PPC i Ciutadans. "El Govern està instal·lat en l'immobilisme, i nosaltres no ens apuntarem a un pacte per l'immobilisme", ha afegit la dirigent del PSOE, que ha tornat a oferir la reforma federal de la Constitució que el seu partit va pactar aquest estiu.