El setge al Congrés se salda amb 30 detinguts i 29 ferits lleus

La policia va detenir 15 persones en la protesta, que se sumen als 15 arrestats en les hores prèvies

Tretze {dels que} van patir lesions són agents policials, i la resta, manifestants

Incidents entre manifestants i policies als voltants del Congrés. / periodico

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / MANUEL VILASERÓ / Madrid

La protesta'Assetja el Congrés's'ha saldat amb30 detencions, 15 de les quals van tenir lloc durant la concentració d'aquest dijous a la tarda.La resta d'actuacions de la Policia Nacional corresponen als quinze arrestos de les hores prèvies a la concentracióPolicia Nacional.Tretze agentsde la Unitat d'Intervenció Policial ({UIP}) o antiavalots van resultarferitslleus, així com16 manifestants, segons fonts del {Samur}.

Fonts d'Emergències Madrid han informat que8 dels ferits,4 policies i 4 manifestants, han estattraslladats a centres hospitalarisper a revisió i control de les lesions, si bé tots tenen pronòstic "lleu o molt lleu".

D'altra banda, segons han informat fonts de la Direcció General de la Policia, el nombre d'arrestatsa les deu de la nitpujava a 15, la majoria d'ells als voltants de laplaça de Neptuno.

En laprotestahi han participat unes 1.000 persones, segons fonts policials, que han estat dispersades pelsantiavalotsdesprés que alguns dels manifestants llancessin objectes als agents, entre ells ampolles, petards i bengales.

Primers disturbis

La protesta ha transcorregut de forma pacífica fins que, cap a les 21.00 hores, un grup de manifestants a la Carrera de San Jerónimo han tombat les tanques que protegien l'accés al Congrés.

Crits de "!Corruptes!" i "!Govern dimissió!" han estat alguns dels que llançaven els participants en la protesta contra el Congrés i la policia que protegia les instal·lacions.

Grups de joves encaputxats han cremat diversos contenidors a les confluències del carrer d'Alcalá i Gran Vía. Alguns manifestants han arrencat llambordes de terra a la Gran Vía per llançar-les contra els agents.

Tres marxes

La convocatòria de laPlataforma !En pie! emplaçava a l'Assalt al Congrés a partir de les cinc de la tarda, hora en què s'havien programat tres marxes des de diferents punts del centre de Madrid amb destinació al Congrés, que al final no s'han portat a terme per l'escassa afluència de gent.

Els manifestants han anat directament a la plaça de Neptuno, on les forces de seguretat mantenen un dispositiu per tal d'impedir l'entrada a la Carrera de San Jerónimo, on hi ha la Cambra baixa. Els concentrats en el moment de més afluència de la protesta arribaven a "una mica menys" de 2.000 persones, segons algunes estimacions. La policia parla d'un miler de persones.

Durant la protesta, a la qual s'ha unit la Coordinadora 25-S amb el lema "escrache" al Congrés, els agents han detingut fins a les 21.30 hores cinc persones, un d'ells menor d'edat, segons han informat Efe fonts de la Prefectura Superior de Policia.

Primer detingut

El primer detingut ha estat un menor, a qui els agents han arrestat a la Puerta del Sol al comprovar que portava un passamuntanyes i, entre les seves pertinences, un petard d'uns quinze centímetres, un pot amb àcid i una bossa amb pedres, a més d'un rotllo amb paper d'alumini i una bandera anarquista. El quart arrestat és un membre dels Bukaneros, la penya ultra seguidora del Rayo Vallecano.

Abans de la protesta, les Forces de Seguretat havien practicat 18 detencions més. Onze dels arrestats participaven al matí en una tancada a la facultat de Ciències Polítiques de Somosaguas de Madrid i tenien intenció d'anar al "setge" al Congrés, mentre que els altres quatre --dos amb antecedents policials i un tercer reclamat judicialment-- han estat arrestats aquesta matinada.

Segons la Prefectura, aquests quatre detinguts pertanyen a una cèl·lula violenta de caràcter anarquista, que pretenia cremar una sucursal bancària al carrer d'Herrera Oria de la capital, motiu pel qual portaven dues garrafes de gasolina, petards i bengales.

Arrestats anteriors

Els altres tres van ser arrestats dimecres passat a la matinada a Ciuda Universitaria, al costat d'una sucursal bancària, quan portaven diversos còctels molotov, i segons ha informat la delegada del Govern a Madrid integraven un grup d'ultraesquerra molt radical.

Mentrestant, a l'interior del Congrés la calma ha estat absoluta, ja que aquesta tarda no hi ha hagut cap mena activitat parlamentària oficial. El president de la Cambra baixa, Jesús Posada, ha confiat en el desenvolupament pacífic de la manifestació perquè el contrari suposaria "un atemptat a la democràcia" i ha considerat que l'afluència no ha estat un fracàs tot i ser inferior a protestes anteriors.

La protesta, que com és costum no ha estat comunicada a la Delegació de Govern de la Comunitat de Madrid, s'havia convocat amb la pretensió de mantenir-la fins que "caigui el règim".

Dispositiu de seguretat

Amb motiu de la protesta, el Ministeri de l'Interior ha dissenyat un operatiu de seguretat integrat per uns 1.400 agents de la Unitat d'Intervenció Policial, els antiavalots. Ja sigui per no compartir "les formes" o per no estar "interessats a participar-hi", col·lectius com Democràcia Real Ja, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) o la Comissió Legal d'Acampada Sol, que han estat present en les protestes dels últims mesos, s'han volgut deslligar de la convocatòria.

Notícies relacionades

Els dies previs al "setge", ¡En Pie! havia difós recomanacions per als manifestants, uns consells qualificats per altres col·lectius de "violents". Per la seva part, els convocants han mantingut el caràcter pacífic de la convocatòria encara que han reivindicat "el dret a la legítima defensa". El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco investiga si la convocatòria de la protesta incorre en un delicte.

 

Temes:

Indignats