MISSATGE CONTROVERTIT A TWITTER

Cantó crea polèmica al negar que hi hagi tanta violència masclista

El diputat d'UPD es disculpa per qualificar de «falses» moltes denúncies

Toni Cantó.

Toni Cantó.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

L'actor i diputat d'UPD Toni Cantó va desencadenar ahir una forta polèmica al llançar la següent sentència des del seu compte de Twitter: «La major part de les denúncies per violència de gènere són falses. I els fiscals no les persegueixen. Les estadístiques són esbiaixades». El parlamentari, que va dir que es basava en les dades que li va proporcionar la Federació d'Afectats per les Lleis de Gènere, va afegir que la UE «paga 3.200 euros per cada denúncia per maltractaments» i que des del 2004 Espanya ha rebut més de 2.000 milions d'euros per aquesta raó. La reacció ciutadana i política va ser contundent i Cantó no va tenir cap més remei que demanar disculpes i admetre que s'havia «equivocat» al donar per «contrastades» les dades que li havien facilitat.

Notícies relacionades

A part de l'allau de retrets que va rebre a Twitter, i que el van convertir en tema del moment durant gran part de la jornada, Cantó va ser durament criticat per alguns partits. El PSOE va exigir la seva dimissió immediata per «insultar» les dones, i IU va reclamar la seva reprovació com a portaveu d'Igualtat d'UPD al Congrés. A més, el secretari d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Juan Manuel Moreno, va demanar «no caure en frivolitats». El nombre de denúncies falses per violència masclista va ser de 19 el 2011, cosa que representa el 0,01% del total (134.002 denúncies), segons la Memòria de la Fiscalia General de l'Estat del 2012 en base a les dades de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial.

Cantó, que fa dues setmanes ja va revolucionar les xarxes socials al dir que «els animals no tenen dret a la vida», va veure ahir com la xifra de seguidors al seu perfil de Twitter va créixer en prop de 2.000 persones. Hi ha més de 108.000 internautes pendents dels seus comentaris.