Bárcenas: "El quadern no existeix i la lletra no és meva"

L'extresorer reitera que "mai" s'han pagat sobresous a dirigents del PP

Luis Bárcenas, aquest dimarts, al sortir de casa seva, a Madrid.

Luis Bárcenas, aquest dimarts, al sortir de casa seva, a Madrid. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

L'extresorer del PP Luis Bárcenas va negar ahir a la nit ser l'autor dels papers publicats pel diari 'El País'en què figuren suposatspagaments en B a dirigents d'aquest partit: "El quadern ni existeix ni ha existit. I no és la meva lletra", va assegurar.

En una entrevista --només amb so, sense imatge-- a13 TV,Bárcenas es va mostrar disposat a presentar-se "a qualsevol prova cal·ligràfica o poligràfica" per demostrar "la falsedat del que s'ha publicat" i va negar estar en l'origen d'unes filtracions que no el beneficien ni a ell, ni al president del Govern,Mariano Rajoy, "ni, per descomptat, al PP".

Va dir que existeix "una operació depersecuciócontra el partit i, especialment, contra Mariano Rajoy orquestrada per aquells que no tenen cap altra manera d'arribar al poder" i ha considerat que "alguna persona que hagi tingutaccés a la comptabilitatpodria estar darrere aquest muntatge".

Accions judicials

Bárcenas va avançar que els seus advocats estan valorant les accions judicials a emprendre en defensa del seu honor "i perquè no es cometi cap acció" contra ell o contra els dirigents del PP, "tots ells persones honorables".

Va assegurar que "no s'ha pagat maicap sobresou"al PP i que tots els pagaments es van fer a través de transferència bancària o mitjançant un taló que comptava amb el corresponent rebut. Així mateix, tots van estar sotmesos aretenció fiscal, afirma. En aquest sentit, va negar rotundament el pagament de sobresous a Rajoy o algun membre de la cúpula del PP. "Ni Rajoy, ni cap dirigent, ni cap empleat del partit. Aquestes anotacions són falses. No existeix aquesta comptabilitat, això és fals", ha remarcat.

"No hi ha absolutament res d'incorrecte en els pagaments", va continuar Bárcenas, que va negar així mateix que els dirigents haguessin pogut entregar factures fictícies per completar ingressos. "Les úniques factures es corresponen amb despeses reals, com a conseqüència de l'activitat política i els desplaçaments", va declarar.

Respecte als donatius al PP, va assenyalar que "mai" ha tingut relació amb "cap donant" que, va explicar, el llavors tresorer,Álvaro Lapuerta, els rebia amb dos testimonis, ell mateix i l'encarregat de fer els ingressos en el compte corrent del partit. Una vegada ingressat, segons Bárcenas, el partit entregava un rebut al donant, que podia fer la seva aportació nominalment o de forma anònima. Totes les donacions, va continuar, es poden comprovar cotejant els extractes bancaris i la comptabilitat del PP. Va afegir que existia un compte bancari per als donatius anònims que va estar obert fins al 2007, quan van ser prohibits per llei.

Els comptes a Suïssa

Bárcenas ha assegurat que els diners ingressats en comptes a Suïssa --on, segons la comissió rogatòria de l'Audiència Nacional, va arribar a acumular 22 milions d'euros-- corresponen a la seva activitat en diverses operacions borsàries, i ha afirmat que el PP "no hi té res a veure". "El compte és meu personal, el partit no té absolutament res a veure amb aquest compte, només faltaria", ha assenyalat l'extresorer, que ha afegit que els ingressos els justificarà en seu judicial "com no pot ser d'una altra manera".

Notícies relacionades

Ha confirmat que a mitjans de setembre va fer una regularització amb Hisenda i que la documentació és al jutjat. "Comprenc que no he complert amb les meves obligacions fiscals en el seu moment", ha reconegut Bárcenas abans de subratllar que els diners els ha guanyat "honradament".

Els diners de Suïssa, ha dit, és una cartera de valors en què s'han estat reinvertint beneficis i s'han generat plusvàlues. Ha considerat, a més, que no ha incorregut en cap incompatibilitat al compaginar les seves operacions en borsa amb la gestió al capdavant de la tresoreria del PP. Ha acabat afirmant que s'alegra que el PP hagi posat en marxa auditories internes i externes --"les més importants", ha dit-- perquè "es demostrarà que tot és clar i transparent".