QUADERN DEL DIUMENGE

El 'tatu' d'Elena Valenciano

Filla de la burgesia, la nova dona forta del PSOE ja treballava de telefonista al partit amb tot just 17 anys. Es defineix com a feminista i diu que té una "gran capacitat d'interlocució"

Elena Valenciano, amb el seu tatuatge augmentat.

Elena Valenciano, amb el seu tatuatge augmentat. / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARRÓN

Elena Valenciano (Madrid, 1960), a qui Alfredo Pérez Rubalcaba va nomenar número dos dilluns passat, s'ha passat tota la setmana amb l'extintor alçat, intentat apagar els focs que la reforma exprés i antidèficit de la Constitució ha provocat en l'ala roja del PSOE i en el gir social que proclama la candidatura que ellavicepresideix. Des que va ser proclamada al juny directora de campanya, Valenciano s'ha erigit en una de les cares femenines --"i feministes"-- del canvi de guàrdia que viu el partit. Tant és així que fins i tot la papallona que porta tatuada a l'espatlla esquerra s'ha convertit aquests dies en el trending topicde les pàgines de societat i en la diana dels confidencials que han convertit el tatuatge en la prova de càrrec que els seus "valors" són, atenció, "patateros, xulescos i esotèrics".

Valenciano, amb estudis de Dret i Ciències Polítiques, es posa a riure quan se li pregunta si aquest pas endavant en femení respon a la lògica dels temps o al fet que el PSOE ha agafat la via islandesa (ja ho sabeu, quan el país s'enfonsava les dones van entrarin extremisi en tromba a intentar arreglar-ho). "Són una mica les circumstàncies --assegurava divendres al matí-- i la confiança de Zapatero, Blanco i Rubalcaba. Però hi ha una cosa que no es diu mai, i és que fa moltíssims anys que sóc al PSOE i tinc una gran capacitat d'interlocució entre gent de diferents edats i tendències, perquè no he estat mai en cap de les famílies del partit".

Pare "liberal" i d'UCD

La prova que ha passat per "totes les baules" del PSOE: als 17 anys, explica, va començar a estudiar Dret i a treballar de telefonista a la centraleta del PSOE. "M'hi vaig passar dos anys, tancada en una habitació molt petita, de dos metres per un. Era de les poques que parlaven anglès i francès".

I això que el socialisme no venia inclòs en el seu llinatge "burgès". Tres anys abans de confinar-se al cubicle telefònic, l'avui dirigent va arribar un dia a casa seva i es va despenjar dient que s'havia apuntat a les Joventuts Socialistes. A la seva mare, la senyora María Elena Martínez-Orozco, gairebé li va venir un desmai. "Li va semblar horrible tenir una filla marxista, tot i que després tot s'ha normalitzat i som una família bastant plural. Fins i tot les meves ties, que són més de dretes que l'ABCem diuen: 'Ai nena, t'he sentit a la tele i no estic d'acord amb el que dius, però què bé que parles'".

De la seva mare, diu que en va aprendre la dialèctica --"hem discutit des que era petita"-- i la sensibilitat amb la gent que pateix. El pare, Luis Valenciano Clavel --científic i subsecretari de Salut amb la UCD quan va esclatar l'escàndol de la colza-- "és un home molt, molt liberal" i li "hauria semblat un horror" que les seves tres filles agafessin el camí d'algunes veïnes que tenien com a projecte "casar-se amb tios de pasta". Com un mantra, els repetia que havien de ser "lliures i autònomes".

En la seva particular epifania feminista i socialista, el Liceu francès va fer la resta. Hi estudiaven fills d'exiliats i també hi va conèixer la revolució francesa, els moviments obrers de finals del segle XIX i del Maig del 68. En aquelles classes, assegura, ho va descobrir tot alhora: política, llibertat, reflexió, literatura, sexe. I el que no va descobrir allà --on va conèixer Antonio Vega i Nacho García Vega de Nacha Pop-- ho va fer després a la facultat i en les nits de lamovidaal Penta i el Rock-Ola.

Ja no quedaven més que ruïnes d'aquells anys de muscleres i cabells arrissats quan Josep Borrell, el 1999, la va convèncer per fer el salt al Parlament Europeu. I va ser allà, a Brussel·les, on va acabar per descobrir que, de vegades, per a una mare, vida i política suposen una batalla d'esgrima. La seva filla, que avui té 23 anys, passava per una adolescència "terrorífica". I el seu fill a penes tenia 3 anys. "Perdia avions, els nens es posaven malalts. 'Mare, no hi ets mai', em deien. 'Mare, sisplau, vine', repetien. Allò va ser un suplici, un patiment. Sort que el meu marit [l'arquitecte Javier Udaeta] és un pare-mare i em va ajudar moltíssim, però vaig estar a punt de deixar-ho. Ara no sé si ho tornaria a fer".

Els peus a terra

Notícies relacionades

La política, assegura Elena, és com "la refrigeració al Congrés: encara està feta a mida de la corbata, la jaqueta i la temperatura masculina". Però, a poc a poc, aquests tics van canviant. Dues coses que, segons ella, aporten les dones. Una: "Nosaltres, per exemple, tenim els peus a terra. De vegades estàs embrancada en les grans discussions estratègiques del PSOE i després te'n vas a casa, obres la nevera, no hi ha llet i els nens han d'esmorzar. I una cosa és tan important com l'altra. Jo crec que aquesta relació amb la realitat civil és molt bona per a la política". I dos: "Nosaltres no tenim cultura de poder. Per això ens acostem a la política de manera diferent. Crec que posem al davant la consciència de grup".

Epíleg per a curiosos: laculpadel tatuatge no la va tenir lamovida, sinó la seva filla, Nathalie. Quan va complir 16 anys, va voler fer-se'n un. I la va acompanyar "per comprovar que el lloc fos higiènic". A més de netedat hi va veure una papallona i li va agradar. "Jo per al dolor sóc tremenda, així que vaig preguntar on feia menys mal. 'A l'espatlla', em van dir. I m'ho vaig fer. Així, per fer-ho amb ella i ja passats els 40".