CARTA A 'GARA'
Els mediadors internacionals demanen a Zapatero que faciliti el desarmament d'ETA
El grup de Currin reclama la legalització de Sortu i li demana que li permeti demostrar "el seu compromís amb la pau"
El denominatGrup Internacional de Contacte (GIC), que lidera l'advocat sud-africàBrian Currin, ha dirigit una carta al president del Govern en què li demana la sevacol·laboració per verificar l'alto el foc d'ETA i facilitar "el desmantellament de les armes".
A la carta, que reprodueix en la seva integritatel diari Gara en la seva edició digital, assenyala que aquest és un moment per al lideratge i per a l'art de governar i, al referir-se a José Luis Rodríguez Zapatero, afirma que el president del Govern "ha demostrat en el passat que té capacitat per a les dues coses".
El GIC assegura que té pocs dubtes que"aviat" s'aconseguirà la legalització de Sortu, "especialment després que el Tribunal Constitucional decidís la setmana passada no il·legalitzar Bildu". "Aquesta decisió sense precedents del més alt tribunal d'Espanya", afegeix, "és, en la nostra opinió, una victòria per a la democràcia i l'Estat de Dret i aplanarà el camí per a la normalització política al País Basc".
El grup de Currin es compromet a supervisar el procés i reconeix que hi pot haver un sentiment de desconfiança en l'alto el foc d'ETA i que l'atemptat a l'aeroport de Barajas el desembre del 2006 "no s'ha oblidat". "El Govern pot creure", afegeix en la missiva, "que aquest alto el foc és un moviment tàctic per donar temps a ETA per reestructurar-se abans d'atacar de nou", i encara apreciant el "recel del Govern", considera que "les condicions, ara, per primera vegada en molts anys, estan madures per a una profunda transformació política i una pau duradora".
Demostrar el seu compromís
A Rodríguez Zapatero li demana que no perdi aquesta oportunitat "històrica" per ajudar a acabar amb el que denomina "l'últim conflicte violent polític d'Europa". "Faci el que estigui a les seves mans", afegeix, "per assegurar que se li dóna a Sortu l'oportunitat de demostrar el seu compromís amb la pau i la democràcia, especialment a la vista de la decisió del Tribunal Constitucional de no il·legalitzar Bildu; flexibilitzi les estrictes lleis de seguretat per possibilitar un entorn polític inclusiu al País Basc; col·labori amb un organisme internacional per verificar l'alto el foc d'ETA i per facilitar el desmantellament de les armes".
Notícies relacionadesLa primera visita pública al País Basc d'aquest grup va tenir lloc el 14 de febrer passat, quan es va celebrar la primera reunió, a la qual van anar tres dels integrants del CIG, a més del mateix Currin: la baronessa nord-irlandesa Nuala O'Loan; el que va ser secretari general de la Policia Internacional (Interpol) entre el 1985 i el 2000, Raymond Kendall, i el professor suís expert en drets humans Pierre Hazan.
No hi van assistir els altres dos integrants: la criminòloga anglesa experta en la prevenció de la tortura Sylvia Casale i l'israelià Alberto Spektorowski, que va ser assessor del ministre d'Afers Estrangers d'Israel Shlomo Ben-Ami durant les negociacions de pau amb els palestins del 2000.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Travis Scott, a la samarreta del Barça en el clàssic
- Un Masters immune a les desgràcies
- Sabadell i Sant Andreu jugaran avui una final catalana inèdita en la Champions
- Una Vuelta plena d’estrelles