EN EL JUDICI A MIGUEL PLANCHUELO

José Amedo sosté que la idea de crear els GAL va ser de Felipe González

Assegura que Barrionuevo, Jáuregui, Benegas, Sancristóbal i Damborenea van recolzar el pla de l'expresident

Declaracions de l’antic subinspector de la Policia José Amedo. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts
EFE / Madrid

L'expolicia José Amedoha assegurat avui que "mai un càrrec policial hauria ordenat atemptats" i ha sostingut que la decisió decrear els GAL va partir de l'expresident del GovernFelipe González, i que per fer-ho va comptar "amb l'anuència" de càrrecs polítics del PSOE, comRamón Jáuregui i Txiqui Benegas.

Així ho ha manifestat Amedo en la seva declaració com atestimonien eljudici a l'excap superior de Policia de Bilbao Miguel Planchuelo, que s'enfronta a una petició de l'acusació popular de114 anys de presó pels atemptats comesos presumptament pels GAL alsbars al sud de França el 1986, en què van resultar ferides sis persones.

Amedo ha assenyalat González, l'exministre de l'InteriorJosé Barrionuevo i l'exsecretari d'Estat de SeguretatJulián Sancristóbal com a creadors dels GAL, i ha afirmat que van comptar amb el consentiment de l'exsecretari general dels socialistes biscaïnsRicardo García Damborenea i d'altres càrrecs del PSE, com Txiki Benegas o Ramón Jáuregui, per atemptar a França.

La declaració d'Amedo ha estat unarevenja. A més de carregar contra González, Barrionuevo, Jáuregui i Benegas, ha acusatJosé Luis Corcuera, exministre de l'Interior, iEligio Hernández, exfiscal general de l'Estat, de prometre-li l'indult. També ha assenyalat que Sancristóbal li va dir que l'actuació dels GAL aFrançaresponia a un doble objectiu; per una part pressionar el Govern francès, que no estava col·laborant prou en la lluita contra ETA, i per un altre, pressionar el líder de la banda terrorista, Txomin Iturbe, de cara a una possible negociació.

Pressions de Garzón

Notícies relacionades

L'expolicia també ha afirmat que si el llavors jutge de l'Audiència NacionalBaltasar Garzón, que va instruir els sumaris dels GAL, hagués estat nomenat ministre, mai s'hauria investigat la"guerra bruta" contra ETA. Amedo ha explicat que va rebre pressions de Garzón perquè declarés amb l'amenaça que "si no col·laboràvem ens posavaa la presó a nosaltres i a les nostres dones".

Amedo i el també expoliciaMichel Domínguez van ser condemnats el 1991 a108 anys de presó cadascun per reclutar els mercenaris portuguesos que van executar els atemptats als bars Batzoki de Baiona i Consolation de Sant Joan Lohitzune, el 8 i 13 de febrer del 1986, respectivament.