PELS CRIMS DEL FRANQUISME
Garzón reconeix que es va poder "equivocar" però que no va prevaricar
El magistrat diu que va intentar aplicar les "mateixes normes" judicials que havia aplicat en altres casos, com el de Xile o el de l'Argentina
Revela que té molts enemics al Tribunal Suprem

Garzón, en un acte a Paterna (València) en què se li va concedir el Premi als Valors, el mes de gener passat. /
L'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha reconegut aquest dilluns que es va poder equivocar a l'hora d'investigar els crims del franquisme, encara que ha assegurat que no va prevaricar perquè va intentar aplicar la "mateixa dinàmica" i les "mateixes normes" judicials que havia aplicat en altres casos, com el de Xile o el de l'Argentina.
No obstant, Garzón ha admès que es tracta d'un cas "molt difícil" perquè té molts enemics, especialment al Tribunal Suprem, que el jutjarà, i ha asseverat que està "preocupat" però, al mateix temps, "tranquil" i que espera que la situació en què es troba a nivell judicial no suposi un "punt final" en la seva carrera.
"Hem arribat a un límit que és difícil. Però hi ha possibilitats i s'han de combatre fins al final. Encara que s'acabés la meva carrera professional com a jutge a Espanya, mai s'acabarà la meva vinculació amb l'Administració de Justícia, ni amb la meva professió, que és la de ser jutge i treballar sempre en defensa de les víctimes, per allò que crec que és just", ha sentenciat l'exmagistrat de l'Audiència Nacional en una entrevista a RNE.
Atac a la independència judicial
Per això, Garzón ha criticat el caràcter "paradigmàtic" de la seva situació perquè suposa un "atac" a la "independència judicial" i a la "independència" per a la "interpretació lliure" de les lleis i de les "normes jurídiques", i per tant, segons ell, se'l va retirar de la carrera judicial "injustament".
"Crec que se'm va retirar injustament, encara que això és el que marca la llei quan s'obre judici oral contra una persona", ha emfatitzat el jutge després de puntualitzar que aquesta situació no impedeix que les causes que l'han propiciat siguin un fet "just o tinguin un argument sòlid".
"Falsa reconciliació"
Dit això, ha recordat "l'obligació" que té la societat espanyola de "superar l'impàs" de la guerra civil i de la dictadura a través de donar una resposta que inclogui "veritat, justícia i reparació" a les víctimes i no, ha postil·lat, a través de "l'oblit" i oferint una "falsa reconciliació".
En aquest sentit, Garzón ha lamentat que des d'alguns àmbits es pretengui "acabar" amb un model determinat de jutge, però ha convidat els magistrats a "no amagar-se" a l'hora de portar a terme una investigació judicial, "per difícil que sigui". Així, s'ha mostrat confiat que, malgrat no comptar amb la preferència dels magistrats del Tribunal Suprem que el jutjaran, les opinions personals "no siguin el motor" que els guiï a l'hora d'investigar-lo tant a ell com a la resta de ciutadans.
"Si fos així, seria molt greu i igual com jo assumeixo la meva posició, tots han d'assumir que tots som iguals davant la llei. Estic preocupat però estic tranquil", ha insistit l'exmagistrat de l'Audiència per assegurar que "probablement" si fossin altres persones les que haguessin tirat endavant la memòria històrica, se'ls "imprimiria un segell diferent".
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Aquest dilluns L’onada de calor activa avisos per altes temperatures a tot Espanya i eleva a vermell el llindar de risc per la salut