L'entrevista

«La renúncia del PSC al tripartit va desorientar el votant d'esquerra»

Animat 8 Herrera, a prop de la seu d’Iniciativa per Catalunya, a Ciutat Vella, divendres.

Animat 8 Herrera, a prop de la seu d’Iniciativa per Catalunya, a Ciutat Vella, divendres. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
TONI SUST
BARCELONA

Al país dels cecs, ICV és el soci del tripartit que se n'ha sortit més bé de les eleccions catalanes. Ha perdut dos diputats, però el seu candidat, Joan Herrera, subratlla que, el 2003, van arribar a l'Executiu amb nou escons al Parlament, un menys que ara. Herrera veu un futur estable per als ecosocialistes i prepara, assegura, una oposició que sumi, sense renunciar a enteses amb CiU en el camp de l'autogovern.

-¿I ara què?

-Ara Iniciativa ha de fer una oposició constructiva i, a la vegada, contra totes les temptacions de retallades socials. Perquè dir, com diu CiU, que la prioritat és que algú que hereta dos milions d'euros no pagui l'impost de successions amb tot el que està passant...

-El final del Govern no va ser idíl·lic. El PSC i ERC s'estan recomponent. ¿ICV està millor?

-No n'hem sortit indemnes, però la situació no és la mateixa. Nosaltres vam arribar amb nou diputats el 2003 i sortim del Govern amb 10. Tenim un full de ruta, comptem amb un projecte consolidat, sabem què volem fer.

-Iniciativa només pot governar en circumstàncies molt determinades. ¿Els espera molt de temps a l'oposició?

-Nosaltres patim de coherència i realisme. Les esquerres únicament poden governar des de la pluralitat. Estarem quatre anys a l'oposició. La nostra responsabilitat és fer sòlids els nostres fonaments de la base social i electoral, recuperar musculatura al carrer. Governar, tenir poder, no només és estar a les institucions, és aconseguir que les teves idees siguin més compartides.

-CiU, que a penes ha criticat els rivals durant la campanya, ha anunciat diverses vegades que es proposa desfer el llegat d'ICV al Govern. ¿Què sent?

-Això demostra que a les eleccions s'han contrastat dos models diferents, un té 62 diputats i un altre 10, és clar. Però quan s'està parlant de política de l'aigua, de fiscalitat, de la reducció de la velocitat, que comporta menys sinistralitat i contaminació...

-Artur Mas va dir que la reducció no disminueix les morts i que és un element insegur.

-Les dades el desacrediten. La disminució de la mortalitat a la zona limitada a 80 quilòmetres per hora s'ha produït en percentatges que doblen la disminució global. La contaminació s'ha reduït del 17% al 20% als corredors en què s'aplica la mesura.

-¿ICV deixa algun amic a Interior?

-Sí. La veritat és que la valoració dels Mossos d'Esquadra és avui millor que quan hi vam entrar nosaltres. No que quan hi va arribar el tripartit, que quan hi vam entrar nos-

altres. I les polítiques que hem fet han aconseguit que els Mossos tinguin més prestigi. Les càmeres a les comissaries han donat prestigi, perquè han acabat amb les denúncies falses i amb situacions concretíssimes. Molta gent al cos està satisfeta que sigui la policia més transparent.

-¿Intentarà influir en l'acció de Govern de CiU?

-En el que intentarem influir és en un full de ruta nacional ambiciós, que no es maregi la perdiu. Sabem que si aconseguim el concert econòmic el tombaran al Tribunal Constitucional. El que intentarem és superar la imposició del TC sobre l'Estatut. Considero que hi pot haver punts de trobada interessants amb CiU.

-¿ICV estaria disposada a acceptar un lloc a la Mesa del Parlament si CiU el condiciona que no voti mai en contra de les seves posicions i li asseguri així la majoria?

-Creiem que a la Mesa hi ha d'haver pluralitat. Al Parlament hi ha set partits i sis grups, així que seria atípic que a la Mesa només n'hi hagués tres. Aquest acord existeix actualment al Congrés dels Diputats i permet al PNB i a CiU estar a la Mesa de la Cambra baixa.

-O sigui, que ICV el podria acceptar sense renunciar als seus principis.

-Sí, els principis es discuteixen al Parlament, a partir de les propostes i les polítiques. La Mesa governa el Parlament, són coses diferents.

-¿Tem tics pujolistes en la nova etapa? ¿Creu que TV-3 canviarà?

SEnDEspero que no. Els criteris de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no són governamentals. Es pot garantir que hi ha primat el criteri professional. Seria greu que això es perdés. Confio que hi hagi prou musculatura democràtica perquè no passi.

-S'ha instal·lat al carrer la idea que el tripartit ha sigut un desastre. ¿La rebutja?

-Àrea per àrea, la gestió ha sigut bona. Globalment, ha sigut millor a totes les conselleries, no només a les d'ICV. Això s'ha d'ubicar en un projecte d'esquerres confrontat al que representa CiU. Això ha fallat. El que ha desorientat els votants és el canvi d'estratègia del PSC en l'últim minut: de defensar l'Estatut a parlar de recuperar-lo renunciant a reformar la Constitució. O la seva renúncia al tripartit, que equival a renunciar al Govern d'esquerra, que va desorientar l'electorat d'esquerra, no només el socialista.

-CiU no ha rebut càstig pel cas Palau. ¿Què faria amb el finançament dels partits?

-Aconseguir un finançament transparent i públic, acotar les donacions de les empreses i crear un registre públic de lobbies.

-¿Intueix que hi ha grups al Congrés que es beneficien econòmicament per cursar esmenes?

-No diré res que no pugui demostrar. Sé que els lobbies operen a Madrid. Un exemple sagnant és que avui hi ha una esmena de CiU per beneficiar les concessionàries d'autopistes. Quan vaig proposar un registre de lobbies, Josep Antoni Duran Lleida em va dir que veia moltes pel·lícules nord-americanes. Les pel·lícules les veig al Congrés i als hotels pròxims al Congrés.

Notícies relacionades

-¿I què passa als hotels?

-Que hi ha reunions d'interessos. Jo em reuneixo amb les renovables. És legítim, però que se sàpiga. Quan es defensen els interessos de constructores, que també se sàpiga.