La iniciativa

L'assaig de la consulta de BCN anima els independentistes

Portabella reitera l'oferta a Laporta per concórrer junts a les municipals del maig

Els sobiranistes confien en el referèndum de l'abril per reforçar el cartell electoral

Joan Laporta (SI) i Jordi Portabella (ERC), junts i somrients, ahir a la Barceloneta.

Joan Laporta (SI) i Jordi Portabella (ERC), junts i somrients, ahir a la Barceloneta. / EFE / TONI ALBIR

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Els resultats de les eleccions autonòmiques del 28 de novembre van suposar un seriós revés per a tots aquells que esperaven que l'onada de fervor secessionista desfermada arran de la celebració de les consultes sobre l'autodeterminació i la manifestació del 10 de juliol es traduiria en una massiva presència de diputats independentistes al Parlament. El cert és que la debacle d'ERC, el fracàs de Reagrupament i la meritòria però limitada eclosió de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) van convertir aquella embranzida sobiranista en poc més que un miratge. Ara, amb la vista posada ja en els comicis municipals del maig, l'atomitzat front secessionista busca fórmules que li permetin recuperar l'ànim i recompondre la seva base electoral.

La prova pilot de la consulta sobre la independència que es va portar a terme ahir al barri de la Barceloneta (la data fixada per a la convocatòria a Barcelona és el 10 d'abril) va servir com a petit bàlsam. No només perquè la participació registrada (el 20,2% del cens) va ser més que acceptable vistos els precedents, sinó també perquè va permetre escenificar l'acostament entre Esquerra i Solidaritat amb vista a un possible acord que els permeti concórrer en una única candidatura independentista a les eleccions del maig a la capital catalana.

Notícies relacionades

MÉS QUE UNA COINCIDÈNCIA / La trobada de l'alcaldable republicà, Jordi Portabella, i el líder de Solidaritat, Joan Laporta, al lloc de la votació va ser alguna cosa més que una mera coincidència. El candidat d'ERC va aprofitar l'ocasió per reiterar la seva crida a la creació d'«un tercer espai» que aglutini les candidatures de signe independentista. «Dividint el vot no es guanya mai», va sentenciar. L'expresident del FC Barcelona, per la seva part, va apuntar que el seu partit no ha decidit encara amb quina fórmula ni amb quin candidat es presentarà a les eleccions a la capital catalana.

En qualsevol cas, tots dos tenen molt present que la consulta sobiranista que es portarà a terme el 10 d'abril, tot just 42 dies abans dels comicis municipals, és un agent de mobilització electoral que convé no desaprofitar.