LA POLÍTICA LINGÜÍSTICA

El Constitucional admet els recursos contra la llei del cine i el codi de consum de Catalunya

Dóna un termini de 15 dies a la Generalitat, el Parlament, el Congrés, el Senat i el Govern per formular al·legacions

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel Defensor del Poble i el Grup Parlamentari Popular al Congrés contra el codi de consum de Catalunya, i un altre recurs del PP contra la llei del cine de Catalunya.

El Constitucional dóna un termini de 15 dies a la Generalitat i al Parlament, així com al Congrés, al Senat i al Govern, perquè puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimin convenients, segons les resolucions, divulgades avui pel tribunal.

Tant el Defensor del Poble com el Grup Popular al Congrés van recórrer articles del codi del consum de Catalunya per considerar que dins d'un establiment comercial no es pot obligar a utilitzar el català.

Les argumentacions de la Defensora del Poble

El 3 d'octubre passat, la Defensora del Poble en funcions, María Luisa Cava de Llano, va anunciar al Senat la decisió de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el codi de consum de Catalunya.

Notícies relacionades

Cava va dir que és "inadmissible" que es fixin sancions per no haver traduït al català alguns dels cartells que hi ha dins dels establiments. "Una cosa és que l'administració pugui establir la utilització del català quan intervé una administració pública, però el que són relacions entre particulars que es practiquen dins d'un establiment comercial" va en contra de la doctrina del Constitucional, "que estableix que no existeix una llengua de preferència", va assenyalar.

Més de 50 diputats del Grup Popular han presentat també un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei del cine de Catalunya, que preveu que la meitat de les pel·lícules estrangeres que s'exhibeixin als cines d'aquesta comunitat hauran d'estar doblades o subtitulades en català, i preveu sancions per a les sales que incompleixin la normativa.