La lluita antiterrorista

Otegi defensarà el seu discurs en el «judici polític» de Batasuna

Sostenen que l'esquerra 'abertzale' no variarà la seva aposta perquè és «sincera»

Els exdirigents Permach i Álvarez diuen que s'intenta condemnar una proposta de pau

Joseba Permach i la seva advocada, Jone Goirizelaia, ahir a Bilbao.

Joseba Permach i la seva advocada, Jone Goirizelaia, ahir a Bilbao. / EFE / LUIS TEJIDO

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI
BILBAO

Arnaldo Otegi i els seus companys de direcció a la il·legalitzada Batasuna Joseba Permach i Joseba Álvarez tindran dijous la seva primera oportunitat de defensar l'aposta de l'esquerraabertzaleper una via en què no càpiga la violència. Tots tres s'asseuran al banc dels acusats de l'Audiència Nacional per respondre per l'acusació d'enaltiment del terrorisme, en un judici que consideren «polític» i que, segons Permach, suposa una «provocació» per posar «pals a les rodes» d'un procés que ja està «en marxa». Tant Álvarez com Permach van comparèixer ahir acompanyats de la seva advocada, Jone Goirizelaia, per denunciar la celebració de la vista just «quan l'esquerraabertzaleestà posant tota la carn a la graella» a favor d'una solució democràtica.

Basant-se en la tesi que la societat basca «no entén» que es jutgi els que, com el mateix Otegi, presenten «propostes de pau», Permach va vaticinar que, fins i tot en el pitjor dels casos -això és, que resultin condemnats per defensar el contingut de la proposta que van fer pública fa sis anys al poliesportiu d'Anoeta-, l'esquerraabertzale no variarà la seva aposta «estructural» per les vies polítiques i el diàleg perquè «és sincera i està ben ancorada». És més, qui va ser coportaveu de Batasuna juntament amb Otegi, va subratllar que va ser precisament la proposta d'Anoeta la que va marcar el camí que ha conduït a la denominadadeclaració de Gernika, que els radicals van firmar amb EA i Aralar el 25 de setembre i que demana a ETA una treva unilateral, permanent i verificable.

Les manifestacions de Permach i Álvarez durant una multitudinària roda de premsa celebrada a Bilbao van confirmar que el judici posarà en primer pla el discurs polític de la nova esquerraabertzale, que no amaga la seva voluntat de tornar a les institucions i que advoca a tots els fòrums pel «final de la violència i per les solucions polítiques».

Notícies relacionades

TROBADA AMB EGUIGUREN / Goirizelaia va incidir en l'afany de l'Estat a «castigar» les persones que amb «més claredat» treballen a favor d'«un escenari democràtic». La lletrada no va amagar el seu empipament per la difusió, dissabte al diariDeia(afí al PNB), d'una imatge que recollia la reunió que va mantenir en un hotel de Sant Sebastià amb el president del PSE, Jesús Eguiguren, i amb un periodista basc als quals ha citat com a testimonis.

Va argumentar que celebrar una trobada amb els testimonis als quals cita és una «pràctica normal» de qualsevol advocat, però va negar que els traslladés cap mena d'instrucció. «Actuaran segons la seva consciència», va dir evitant analitzar el que suposa que Eguiguren participi en la vista.