La lluita antiterrorista

El PP usa González i Eguiguren com a munició contra Zapatero

Els conservadors rememoren el GAL i exigeixen disciplina per al president del PSE

El PSOE recolza el seu exlíder i es distancia del dirigent basc per donar ales a Batasuna

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / GEMMA ROBLES
MADRID

L'esforçada melodia que el Govern i el PSOE intenten entonar en política antiterrorista torna a desafinar. Les notes discordants dels últims dies, que dificulten que l'espinós assumpte quedi fora de la confrontació política i no es parli de l'hipotètic retorn de Batasuna a la legalitat, vénen de l'expresident Felipe González i del president del Partit Socialista d'Euskadi (PSE), Jesús Eguiguren. És a dir, de l'abans i l'ara, del que es va fer fa dècades i del que s'ha de fer el 2010, quan ETA emet comunicats d'alto el foc.

El present: Eguiguren, en el programaSalvados,de La Sexta, va sostenir que, per Nadal, ETA anunciarà una cosa semblant al seu tancament. «Això és pràcticament la fi del terrorisme entès com a terrorisme que mata, de manera que tu dius: '¿Quan és la fi d'ETA?' Ja, ja», va afegir. El passat: «Vaig haver de decidir si es volava la cúpula d'ETA. Vaig dir que no. I encara no sé si vaig fer el correcte», va explicar l'expresident del Govern en una entrevista publicada aEl País.

I el PP s'aferra a aquests dos moments per criticar el Govern i el PSOE (l'antic i el nou) com a generadors de «confusió» i responsables del GAL. Sostenen que hi ha un element comú en les dues situacions: el vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, de qui la número dos dels conservadors, María Dolores de Cospedal, va dir que ara «haurà de recordar les seves paraules», en què, va continuar la dirigent popular, va ­negar «una vegada i una altra» que hi hagués «guerra bruta» contra ETA. «Estic entre els que aprecien ­González», es va limitar a dir ahir Rubalcaba.

TOT SEGUEIX IGUAL / El PSOE eludeix ­

desautorizar González i Eguiguren i insisteix que no ha canviat res, ni canviarà, en la lluita contra la banda. Els seus principals dirigents es van reunir ahir en l'executiva del partit. Va ser una trobada tranquil·la en què es va parlar sobretot del consell territorial d'avui, en el qual José Luis Rodríguez Zapatero explicarà la reforma de les polítiques actives d'ocupació. Marcelino Iglesias, secretari d'organització del PSOE, va sortir després amb les seves respostes ja escrites per a les previsibles preguntes sobre l'excap de l'Executiu i el president del PSE.

Sobre el primer, que s'ha guanyat crítiques de tots els partits menys del seu, Iglesias va dir que era «un ­home d'Estat» l'actuació del qual va ser «coherent amb la llei», perquè entre matar i no matar va optar per això últim. Sobre el segon: «Eguiguren té una visió més optimista que no compartim». La cúpula socialista no es va aturar a opinar sobre les paraules de González, però sí sobre les d'Eguiguren, que cada vegada que expressa la seva convicció que ETA està a punt de desaparèixer rep un toc d'atenció d'algun pes pesant del PSOE, de Ru­balcaba o del ministre José Blanco.

Segons membres de l'executiva, el conseller d'Interior del Govern basc, Rodolfo Ares, va voler tranquil·litzar la cúpula socialista i va dir que les «especulacions» creaven «falses expectatives» i no eren «recomanables». Va afegir que no hi hauria cap «moviment», cap «canvi» en la política anti-ETA.

Notícies relacionades

Hi ha una cosa en què coincideixen PSOE i PP: Eguiguren va per lliure i el que compta és què es fa, i no què es diu. Cosa que no va impedir que ahir, en el seu comitè executiu, Mariano Rajoy es queixés de les «informacions confuses» sobre ETA que «provenen de la banda i de Batasuna, però també del Govern i el PSOE».

PRUDÈNCIA / El líder conservador li va dir als seus que no acceptaria la mediació internacional perquè «aquí no hi haurà negociació» (una resposta a un teletip d'Efe que assegurava que l'advocat sud-africà Brian Currin va arribar ahir a Euskadi), va demanar «prudència» als socialistes i va sostenir que el «llistó» de la lluita antiterrorista no pot «baixar». Cosa que, en el fons, és bastant similar al que Ares deia al PSOE més o menys a la mateixa hora.