La lluita antiterrorista

Barrionuevo defensa el seu excap i diu que els GAL són «aigua passada»

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

Les últimes declaracions de Felipe González han fet parlar molt. Tant, que alguns dels que van anar a la presó per la seva vinculació amb la guerra bruta contra ETA han sortit a la palestra per pronunciar-se. Així, José Barrio­nuevo -ministre d'Interior en temps de González- va defensar ahir el seu excap i va insistir, en declaracions a Servimedia, que els GAL són «aigua passada». «La ràbia envers Felipe està darrere del fet que se'l vulgui tornar a vincular a la guerra bruta», va afegir.

Però si els GAL s'han tornat a posar d'actualitat es deu al fet que el mateix González va afirmar en una entrevista aEl Paísque, estant al capdavant del Govern, se li va plantejar la possibilitat de «volar» la cúpula d'ETA mentre mantenia una reunió en territori francès. «Això no va ser en la meva època com a ministre», va puntualitzar Barrionuevo. El que no va voler confirmar ni desmentir és si va ser ell qui va donar l'ordre perquè alliberessin Segundo Marey, tal com sosté González. «He girat full amb totes les conseqüències i això és aigua passada», va argüir.

No obstant, la realitat és que Barrionuevo va ser condemnat i empresonat com un dels responsables del segrest. «No tinc cap desig de donar-hi més voltes. Es va cometre una injustícia amb mi i ja està. La sentència que em va condemnar va ser legal, però injusta», va postil·lar.

Notícies relacionades

ESTIRADA D'ORELLES / L'exministre de l'Interior també va voler estirar les orelles al PP, partit a qui va negar «autoritat» per interpretar les paraules de González i que en la seva opinió tampoc pot «donar lliçons de moralitat». En aquest context, va retreure a Jaime Ma­yor Oreja que deixés «a l'estacada» el general Enrique Rodríguez Galindo «després d'anar cada dilluns i cada dimarts a visitar-lo a la caserna d'Intxaurrondo».

Qui no va voler opinar ahir sobre la polèmica entrevista de l'expresident González va ser l'exsecretari d'Estat de Seguretat Rafael Vera, que també va anar a la presó per la guerra bruta contra ETA. Però sí que va aprofitar per donar un consell pel que fa a estratègia antiterrorista. Va demanar que «no es llancin les campanes al vol» sobre el final de la banda terrorista, i va elogiar que el PSOE i el PP estiguin treballant de la mà en aquest assumpte.