les opinions

Joseba Arregi: 'ETA no s'adona del pas del temps'

2
Es llegeix en minuts
Joseba Arregi
PRESIDENT D'ALDAKETA (CANVI PER A EUSKADI)

El temps i el seu pas és un factor decisiu. En el temps passen coses. En el temps transcorregut a Euskadi recentment, posem 10 anys, han passat moltes coses: ha caigut el mite de la imbatibilitat d'ETA, l'Estat ha deixat de demanar permís al PNB per portar a terme la seva ­política antiterrorista, s'ha firmat l'acord entre els dos grans partits, s'ha aprovat la llei de partits polítics, s'ha il·legalitzat Batasuna i el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg l'ha beneït. I com a conseqüència de tot això, ETA està molt feble, i Batasuna, fora de les instituci-

ons, també.

Batasuna no pot trencar amb ETA condemnant la seva violència terrorista. Per això vol que sigui ETA la que declari una treva, indefinida i internacionalment verificable. Però ETA no hi pot consentir, perquè significaria fer el pas cap a la seva dissolució. No obstant, veu que Batasuna tampoc pot trencar amb ella: a totes dues els va molt a mantenir la idea que la lluita armada ha estat legítima fins ara. I la idea que hi ha d'haver, per part de l'Estat, una concessió de mínims democràtics per fer el salt.

Mentrestant, cada vegada menys ciutadans bascos entenen la violència terrorista d'ETA, que està cada vegada més allunyada de la societat basca. Mentrestant, a ­Batasuna li resulta més difícil mantenir la seva aposta política fora de les institucions. La societat basca es va ­secularitzant. El terme conflicte està cada vegada més absent de la ment dels ciutadans bascos. És cada vegada més difícil transmetre la idea d'un eusquera oprimit, d'una societat basca no reconeguda, d'un poble basc reprimit per ­Espanya.

Un dels intermediaris de l'últim vídeo d'ETA sembla que va ­comentar al periodista de la BBC que els ­catalans estan aconseguint més ­autogovern sense bombes: però els catalans segueixen demanant un concert econòmic que els bascos tenen des del començament.

Notícies relacionades

Davant la realitat d'autogovern realment existent, la idea ­d'opressió i de conflicte és cada vegada més difícil de mantenir, fora que es recorri a ocultar i negar el pluralisme i la complexitat de la societat basca. El problema d'ETA, de Batasuna i de qualsevol nacionalisme radicalitzat és que els seus plantejaments parteixen de la negació, precisament, d'aquest pluralisme i d'aquesta complexitat, i amb això es col·loquen als antípodes de la ­democràcia.

ETA, i Batasuna, estan KO. No s'adonen que ja no poden exigir res ni imposar condicions. Estan derrotats.