Les reaccions a Euskadi

El PNB segueix ferm contra ETA però té un gest amb Batasuna

Els penabistes volen que l'esquerra 'abertzale' es planti davant els terroristes

El 'lehendakari' diu que la pilota segueix «a la teulada» de la banda i el seu entorn

Iñigo Urkullu llegeix el comunicat de l’EBB a la seu del PNB, ahir.

Iñigo Urkullu llegeix el comunicat de l’EBB a la seu del PNB, ahir. / efe

3
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI
BILBAO

El PNB es va mantenir ahir dins del discurs majoritari a l'exigir a ETA el cessament total de la seva activitat. I fins i tot va anar un pas més enllà a l'asseverar que la confusa prosa del comunicat etarra revela la «incapacitat» de la banda per assumir el seu «rotund fracàs». Però això no va ser un obstacle perquè tingués un gest amb l'esquerra abertzale, a la qual, després de recordar-li que ara té l'oportunitat de plantar-se davant ETA i convertir en «irreversible» la seva aposta per les vies polítiques, li va assegurar que defensarà la «participació» de totes les «sensibilitats ideològiques» a l'hora de treballar pel «futur» d'Euskadi.

Aquesta última afirmació suposa que el PNB no vincula la treva de l'organització terrorista a l'aspiració dels abertzales de poder presentar-se a les eleccions amb llistes pròpies. Però sí que va demanar una clarificació pública als seguidors de Batasuna, que avui es pronunciaran en roda de premsa, perquè «posin en pràctica» les reflexions a favor de la política que els han traslladat en les reunions mantingudes fins ara.

En tot cas, el PNB no està per propiciar cap diàleg polític amb protagonisme d'ETA i, de moment, se situarà a l'espera d'esdeveniments perquè s'especula que, ben aviat, la banda podria clarificar els termes de l'aturada.

ETA DEU LA PAU / El que sí que van voler els penabistes és donar solemnitat a la declaració pactada per l'executiva i posposada durant 24 hores per no donar transcendència política a un pronunciament etarra sense novetats. El mateix president del partit, Iñigo Urkullu, es va encarregar de llegir el text d'un foli durant una compareixença en què tampoc es van admetre preguntes, però que es va iniciar amb una frase rodona: «La societat basca no li deu res a ETA. ETA li deu a aquest poble la pau».

El text aprovat per l'Euskadi Buru Batzar (EBB) apunta que els amenaçats deuen haver sentit «alleujament», però assenyala que no és acceptable «jugar amb l'ambigüitat». Per això també demana el cessament de totes les activitats d'ETA, «no només les ofensives», citant en concret les cartes d'extorsió als empresaris, les amenaces i les denominades «tasques d'aprovisionament». Al document no s'hi va incloure cap al·lusió a les converses mantingudes durant les últimes hores amb el lehendakari per oferir una sintonia davant la decisió d'ETA.

MÉS UNITAT QUE MAI / Patxi López sí que va subratllar la importància de la «unitat» en la resposta a la banda. De fet, es va felicitar perquè en aquesta ocasió no s'han produït sortides de to i va esmentar expressament dos partits: el PP i el PNB. López va insistir a qualificar d'«insuficient» tant l'anunci d'ETA com la primera opinió de l'esquerra abertzale al considerar «inqüestionable» el valor del pronunciament dels encaputxats. En una entrevista a la ràdio pública basca, López va deixar clar que contra el que pretén la banda, «la pilota segueix estant a la teulada d'ETA» perquè serà incompatible parlar de «procés democràtic» mentre existeixi l'organització.

Notícies relacionades

El lehendakari va admetre que el president del PSE i figura clau en el procés de pau del 2006, Jesús Eguiguren, pugui tenir més esperança en el futur que altres socialistes, però va subratllar que, en tot cas, hi ha un «consens absolut» dins del PSE sobre com s'han de fer les coses per aconseguir la fi de la violència. López va refusar vaticinar si l'esquerra abertzale estarà o no en les pròximes eleccions. «Dependrà d'ells i de les seves decisions», va dir.

Poc després, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, va comparèixer a Bilbao per assegurar que l'alto el foc és una «treva electoral» perquè ETA es vol «colar» a les municipals. Va exigir que no es caigui en l'engany que els radicals han ordit i que no se'ls doni «cap esperança» d'aconseguir el seu objectiu.