nou conflicte diplomàtic

Un advocat de luxe defensa les 'víctimes' de la policia de Melilla

El lletrat Guisasola oculta qui li paga les minutes, que inclouen viatges en avió privat

Els agents de la frontera veuen la mà de l'alcalde de Nador darrere la crisi actual

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO

Javier Guisasola Arnaiz és un dels advocats més cars d'Espanya. ¿Quant? Per no caure en la vulgaritat de les xifres, n'hi ha prou dient que viatja enjetprivat, un Cessna Citation amb què el 23 de juliol va aterrar a l'aeroport de Melilla amb l'objectiu de presentar una denúncia contra la policia espanyola que controla la frontera, en especial contra una agent «de mitjana estatura, cabells negres, pell morena i trets africans» que, suposadament, va encendre la metxa de la pallissa que –segons afirma el lletrat– van rebre cinc joves d'origen marroquí en el pas de Beni-Enzar.

L'incident, tal com es relata a la denúncia, no sembla un cas d'alambinada complexitat judicial. Va tenir lloc el 16 de juliol. Els germans Iassín, Khalid i Samir Aixauni i els seus amics Iussef al-Mahi i Mohammad Butiri anaven cap a la platja quan, al travessar la frontera, una agent va veure que portaven al cotxe una petita bandera marroquina que –afirmen– va intentar prendre'ls per la força. Segons la versió dels denunciants, en un perfecte francès els va ordenar tornar al seu «país de gossos». Del xoc verbal es va passar a les bofetades –prossegueix la denúncia– quan s'hi van acostar entre vuit i 10 agents més que durant gairebé un minut van apallissar els joves.

Guisasola va viatjar pel cas de la Corunya a Melilla. Va rebre una trucada –admet– «del més alt nivell».

–¿L'ha contractat el Govern del Marroc?

–No ho sé.

Guisasola es resisteix a donar pistes sobre qui l'ha contractat.

–Independentment de qui em pagui, es tracta d'un exemple clar de brutalitat policial.

–¿Però els seus clients tenen diners per permetre's els seus serveis?

–Són uns joves impecables.

La primera trobada amb ells va ser molt més que breu. Quan va arribar a la cafeteria Trip Melilla Puerto, la denúncia ja estava redactada. Guisasola es va reunir una hora amb els joves i després es va dirigir al jutjat de guàrdia amb un escrit en què, més que en la suposada agressió física i verbal, es posa de relleu l'ofensa a la bandera marroquina.

Melilla, no cal ni recordar-ho, no és una gran metròpolis. Poc o molt tot se sap, encara que sigui a l'altra banda de la frontera. Així que no és cap secret per als agents que treballen a la frontera que l'advocat espanyol contractat des del Marroc va ser tractat per les autoritats d'aquest país gairebé com si es tractés d'un alt càrrec estranger. Cada vegada que havia de fer un desplaçament per carretera, l'escortaven dos vehicles mentre la policia local tallava el pas als semàfors perquè no s'hagués d'aturar.

Notícies relacionades

MOTIUS PER A LA SOSPITA / Són detalls com aquests els que alimenten les sospites dels agents destinats a la ingrata frontera de Melilla. Consideren que els mateixos que pengen els cartells que es mofen de les dones policia espanyoles són els mateixos que envien provocadors ben entrenats a buscar quin és el límit de resistència de les agents. Quan s'arriba a aquest punt d'ebullició a la frontera, hi sol haver algú que des de la terra de ningú fa fotografies o grava l'escena en vídeo. Una mica més tard, el material apareix penjat en una web de Nador des d'on cada dia es reivindica la marroquinitat de Ceuta i Melilla. Els agents creuen que és motiu suficient per sospitar.

Hi ha més motius. Quan el 16 de juliol es va produir la tangana entre els cinc joves marroquins i el grup de policies espanyols, les autoritats magribines van enviar cinc ambulàncies a la frontera i, il·luminat per les llums de les sirenes, va emergir la figura de Tàriq Iahia, alcalde de Nador i cosí del president de les comunitats de Farjana i Beni-Enzar, Yahia Yahia. Yahya és un personatge controvertit a qui cada vegada més assenyalen des de Melilla com el marionetista que mou els fils de la cadena d'incidents que aquest estiu han posat el focus de les càmeres sobre el pas de Beni-Enzar.