Nova etapa en el ministeri

Catalunya creu que Blanco la tractarà igual que a Madrid

El canvi d'actitud de Foment genera expectatives a la plaça de Sant Jaume

El ministre espera arribar a "importants acords" amb el president Montilla

3
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID
C. BUESA / T. SUST / BARCELONA

Si alguna imatge destaca en el voluminós àlbum de fotos que aquesta setmana han confeccionat els nous ministres de Zapatero és, sens dubte, l'acurada posada en escena dels acords entre el ministre de Foment, José Blanco, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. És la foto més potent. Aquesta sí que marca un canvi, però no només de ritme, sinó, sobretot, d'actitud. El catalanisme més simplista podria interpretar que Madrid torna a mimar Madrid, però a l'Espanya polièdrica les coses són més complexes. Tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona --els seus responsables es veuran amb Blanco la setmana que ve-- en van fer una lectura molt positiva. "Hi ha un canvi d'actitud i una receptivitat que se suposa que es donaran també amb Catalunya i significaran un avanç notori", va resumir el tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado.

Igual que amb Madrid, la comunicació de Magdalena Álvarez amb Catalunya es trobava sota mínims des que les obres de l'AVE van descarrilar a Bellvitge. Però a diferència del que ha passat amb Esperanza Aguirre, els ponts bastits a través del secretari d'Estat de Planificació, Víctor Morlán, i el percentatge d'inversió establert per l'Estatut ja han aclarit la major part del futur de les infraestructures catalanes.

Un bon exemple és el pla de Rodalies. El de Barcelona, valorat en 4.000 milions d'euros, es va presentar en públic el mes passat després de ser pactat amb les administracions catalanes. El de Madrid s'havia elaborat a l'esquena de la comunitat i, malgrat haver estat aprovat en Consell de Ministres, la rivalitat entre Aguirre i Álvarez havia impedit la seva presentació. Blanco es va comprometre simplement a escoltar les propostes de l'equip de la presidenta i va tancar el calendari d'altres inversions de menys rellevància.

JA NO FALTEN DINERS

Encara que pugui sorprendre els que s'aferren als tòpics, el problema de l'obra pública a Catalunya "ja no és de diners", segons va subratllar García-Bragado. "Els projectes i els compromisos d'inversió ja els tenim, ara el que s'ha de fer és licitar i executar", va precisar.

Els únics grans assumptes pendents de Catalunya amb Foment són la participació en la gestió de l'aeroport del Prat i el traspàs de Rodalies. Dues qüestions més difícils d'abordar que la construcció d'aquesta o d'aquella autovia perquè afecten les competències de l'Estat. Així ho van reconèixer ahir els parlamentaris del tripartit. Pere Vigo (ERC), Roberto Labandera (PSC) i Dolors Camats (ICV) van destacar amb diferents matisos que "el cas de Catalunya és més complex" per la qüestió competencial, però van mostrar la seva esperança que també es tanquin acords a partir de la visita de Blanco. "Després del recent pagament del deute històric a Andalusia i l'acord d'infraestructures de Madrid, "el més lògic és que ara arribi el pacte amb Catalunya", va resumir la situació la representant d'ICV.

Des de Madrid es contempla la polseguera aixecada per la fotografia amb Aguirre amb els llums de llarg abast. "¿Quina seria la millor recepta per evitar que un hipotètic acord amb Catalunya no aixequés suspicàcies en la resta d'Espanya?", es preguntava unfontanerministerial. I ell mateix responia a la qüestió: "La fotografia d'Aguirre i Blanco a les portades de tots els diaris de la dreta".

A més a més de fotografies, la política també s'alimenta de detalls i en els despatxos de la plaça de Sant Jaume no ha passat desapercebuda la continuïtat i ampliació de competències del secretari d'Estat Víctor Morlán, una decisió feta pública ahir per Blanco. Aquest últim també va explicar que fixarà la data del viatge a Catalunya quan tingui preparades les matèries a tractar, tenint en compte la seva intenció d'"arribar a importants acords" amb el Govern català.

Notícies relacionades

CiU i PP DESCONFIEN Fidels a la seva política d'oposició, tant CiU com el PP van insistir ahir que la inversió de 4.000 milions d'euros en el Pla de Rodalies de Barcelona és inferior als 6.000 que el Govern central havia acordat en un primer moment. El nacionalista Josep Rull va afegir que amb el nou ministre "han canviat les formes, les actituds, però no els continguts".

El tinent d'alcalde Ramon García- Bragado va explicar ahir que la diferència entre els 4.000 i els 6.000 milions d'euros no és tal, ja que en el primer cas el termini d'execució és fins al 2015 i, en el segon, fins al 2020.