L'estratègia dels socialistes catalans
El PSC vol ser la "biga mestra" de Catalunya
Montilla agraeix la contribució de Maragall, absent en l'acte del 30è aniversari
Malgrat les aparences, a Catalunya no li falten bases sòlides sobre les quals establir-se. O, com a mínim, arquitectes que s'ofereixin a sostenir l'edifici. Si durant els 23 anys de governs de CiU Jordi Pujol va apuntalar el famós pal de paller per definir la centralitat política dels nacionalistes, en l'època del tripartit el PSC vol explotar el mateix filó i consolidar ara "la biga mestra de la Catalunya del futur".
Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, va intentar marcar ahir a la nit, a la festa del 30è aniversari de la fundació del partit, el camí que han de seguir en el futur, perquè en aquestes tres dècades han aconseguit ser la primera força municipalista i trencar l'hegemonia convergent.
ATRIBUTS I REPTES
Havent complert aquest "objectiu fundacional" i amb la sensació d'haver pres el lloc a CiU, Montilla va afirmar que el socialisme català està ara en disposició de convertir-se en el "referent majoritari" de la societat catalana. Per fer possible aquest repte, el president va posar deures als seus per al pròxim congrés de juliol. Els va instar a millorar la capacitat de "representació, relació i mobilització", sobretot en aquells sectors i territoris en què el vot a la federació nacionalista continua sent molt arrelat.
L'ESTATUT DE MARAGALL
La festa d'aniversari, celebrada a la sala annexa del Palau Sant Jordi, va comptar amb la presència d'uns 1.300 veterans afiliats als quals el partit havia invitat pels seus 30 anys de militància. No va ser el cas de l'expresident Pasqual Maragall, que no va rebre cap invitació. Un fet "difícilment acceptable" per al seu germà, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, que ahir, abans que comencés l'acte, va considerar que la decisió dels dirigents "menysprea tot el que ha representat i els valors que ha aportat al partit".
Notícies relacionadesVa semblar que Montilla l'havia escoltat, ja que el nom del seu antecessor va ser un dels que va citar durant el seu discurs. I ho va fer per reconèixer la "determinació" i "perseverança" de l'expresident com a elements decisius per aconseguir un nou Estatut, "la millor eina d'autogovern que ha tingut Catalunya", va rematar.
LÍMITS DEL FINANÇAMENT Sobre el futur de la norma, el cap del Govern va reafirmar el seu "compromís ineludible" amb el "ple desplegament de les seves capacitats competencials i financeres". I precisament en el capítol del nou finançament, va tornar a mirar de reüll els barons del PSOE per recordar-los que la negociació del nou model "no tindrà més límits" que la voluntat dels ciutadans i les lleis.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada