PROJECCIÓ DEL CATALÀ

El Ramon Llull podrà acollir municipis valencians

1
Es llegeix en minuts
MIGUEL MANSO / PALMA

Municipis d'Aragó, València, França o Itàlia es podran sumar a Catalunya en la projecció de la llengua catalana a l'exterior a través d'una nova fundació emanada de l'Institut Ramon Llull. Aquesta entitat es posarà en marxa l'any 2008 després que el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; el cap de l'Executiu balear, Francesc Antich, i el ministre portaveu d'Andorra, Juli Minoves, n'acordessin ahir la creació.

Notícies relacionades

Els tres dirigents es van reunir al santuari de Cura, refugi del savi Ramon Llull i seu de la primera escola de gramàtica a Mallorca. Entre els seus murs, Antich va segellar el retorn de les illes als òrgans de direcció del consorci Institut Ramon Llull, fundat l'any 2002 per Catalunya i les Balears; encara que abandonat més tard per aquesta última comunitat, quan era presidida per Jaume Matas (PP).

A més a més del reingrés de les Balears, es va decidir reconstruir l'arquitectura institucional de la llengua catalana a l'exterior amb la finalitat de facilitar jurídicament la incorporació d'estats i municipis d'autonomies reticents a formar part del Ramon Llull, com és el cas de la valenciana. Els primers membres de la fundació seran el consorci Institut Ramon Llull --integrat per les Balears i Catalunya-- i l'estat andorrà, que al seu torn s'erigeix en seu de la institució. "Avui és un dia històric perquè l'institut passa de ser un instrument de projecció exterior del Govern català a ser-ho de la llengua i la cultura catalanes", va subratllar Carod- Rovira.