COOPERACIÓ ANTITERRORISTA

França entrega a Espanya l'etarra 'Txapote', l'assassí de Miguel Ángel Blanco

2
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

L'etarra Xabier García Gaztelu, Txapote, dirigent de l'aparell militar d'ETA fins a la seva detenció el febrer del 2001 i autor material de l'assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, serà entregat a Espanya per França, han informat fonts de la lluita antiterrorista. Txapote arribarà a Espanya amb el també membre d'ETA José Antonio Zurutuza Sarasola, reclamat per tres assassinats comesos en els primers anys 80.

A més de per l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, Txapote ha estat condemnat per la mort del dirigent socialista Fernando Múgica i la del el regidor del PP a Sant Sebastià Gregorio Ordóñez. Les mateixes fonts han assegurat que García Gaztelu vindrà a Espanya per complir les condemnes dictades, així com per afrontar els procediments penals que té pendents.

Txapote, a qui es relaciona amb una desena d'assassinats, va ser membre dels comandos Donosti i Biscaia abans d'erigir-se com a cap militar de la banda terrorista, i ja va ser entregat a Espanya a finals del 2005 per ser jutjat per vuit sumaris. En cinc d'ells va ser condemnat a 209 anys de presó i va ser absolt per falta de proves en el judici que es va celebrar contra ell per l'assassinat el 1997 del regidor del PP d'Errenteria José Luis Caso.

Detingut per primera vegada als 18 anys

Va ser detingut per primera vegada quan tenia 18 anys, acusat d'atacar amb còctels Molotov un concessionari de vehicles, i després de col·laborar amb el comando Biscaia, es va incorporar al comando Donosti el 1994, aleshores dirigit per Francisco Javier Arizkuren, Kantauri, i integrat per Valentín Lasarte, Juan Ramón Carasatorre i el mateix García Gaztelu.

L'assassinat del sergent de la Guàrdia Municipal donostiarra Alfonso Morcillo el 15 de desembre del 1994 és el primer atemptat que s'atribueix a Txapote en el Donosti. García Gaztelu va estar també implicat, entre altres atemptats, en els assassinats del brigada d'Infanteria Mariano de Juan Santamaría (10 d'abril de 1995) i del comissari Enrique Nieto (que va morir el 19 d'octubre per les ferides sofertes el 8 de juny).

Espectacular fugida

Després del fallit atemptat contra la casa quarter de la Guàrdia Civil a Arnedo (17 d'agost del 1995), va ser un dels protagonistes d'una espectacular fugida des de la localitat de la Rioja. La detenció de l'etarra Valentín Lasarte, el 25 de març del 1996, va deixar com a cap del Donosti García Gaztelu, que també es va escapar un any després quan la policia va arrestar a Sant Sebastià a Fernando Elejalde després d'assassinar el funcionari Francisco Javier Gómez Elósegui.

Quan va abandonar el comando Donosti es va traslladar a França i després de la detenció de Kantauri, el març del 1999, va ocupar el seu lloc a l'executiva etarra i es va encarregar de reorganitzar els comandos durant la treva mantinguda per ETA fins al desembre del 1999.

Condemnat a França

Notícies relacionades

El 22 d'abril del 2001 fue detingut a la terrassa del restaurant Havana Cafè d'Anglet, on es trobava en companyia del ciutadà francès Stephan Robidart, també capturat, i la justícia francesa el va condemnar a 10 anys de presó per pertinença a banda armada.

El mes de novembre passat, el Consell d'Estat francès va donar llum verda a l'extradició de Zurutuza Sarasola, a qui es considera implicat en els assassinats del director de l'empresa Moulinex José María Félix Latiegui, a Usurbil (Guipúscoa) i del delegat de Telefónica a Sant Sebastià Enrique Cuesta Jiménez i del seu escorta, el policia Antonio Gómez García.