La justícia

Ibarretxe i Patxi López compartiran judici per parlar amb Batasuna

El Tribunal Superior basc dóna la raó al Fòrum Ermua i obre judici oral, contra el criteri de la fiscalia

El 'lehendakari' i dos dirigents del PSE, acusats de ser "cooperadors" en un delicte de desobediència

2
Es llegeix en minuts
ANA GARBATI / BILBAO

No hi ha hagut sorpresa i el Tribunal Superior del País Basc va confirmar ahir l'obertura de judici oral contra ellehendakariJuan José Ibarretxe i els dirigents socialistes Patxi López i Rodolfo Ares per les seves reunions entre el 2006 i el 2007 amb dirigents de Batasuna. En una vista que s'anticipa com a històrica i que el jutge pretén fixar com més aviat millor, tots tres compartiran banc dels acusats amb els dirigents de l'esquerraabertzaleArnaldo Otegi, Rufi Etxebarria, Pernando Barrena , Juan José Petrikorena i Olatz Dañobeitia.

Fa set dies escassos la sala Civil i Penal va rebutjar tots els recursos dels imputats i va autoritzar el jutge instructor, Roberto Saiz, perquè confirmés la seva anticipada decisió de processar ellehendakari. I el magistrat, que va accedir al Tribunal Superior a proposta del PP, s'ha afanyat a actuar.

De fet, Saiz ha mantingut sempre que hi ha indicis que els imputats havien comès un delicte. Durant les actuacions seguides a instàncies del Fòrum Ermua i a les quals es van afegir després el PP i la ultradretana Dignitat i Justícia, el jutge ha rebutjat els arguments de les defenses.

DESOBEDIÈNCIA

Malgrat que la fiscalia havia demanat l'arxivament "definitiu" del cas per entendre que no hi ha "requisits objectius ni subjectius" del delicte de desobediència, el jutge estima el contrari. Els cinc responsables de Batasuna són assenyalats com a autors d'aquest per no obeir el Tribunal Suprem, que va decidir el març del 2003 la il.legalització del partit i el cessament immediat de totes les seves activitats.

A Ibarretxe, López i Ares se'ls adjudica el paper de "cooperadors necessaris" per a la comissió de la desobediència durant les reunions mantingudes amb els primers.

En concret se citen tres trobades i totes van ser públiques. Les celebrades pellehendakariamb portaveus de Batasuna el 19 d'abril del 2006 i el 22 de gener del 2007 a Ajuria Enea i la mantinguda per López i Ares el 6 de juliol del 2006 a l'hotel Amara, de Sant Sebastià, després que el jutge Garzón decidís autoritzar-la.

En l'acte fet públic ahir el jutge Saiz rebutja a més la pretensió de la fiscalia de tancar el cas per falta d'acusació pública. El magistrat defensa que es pot mantenir la causa amb l'acció popular que exerceixen el Fòrum Ermua i Dignitat i Justícia perquè "tots els espanyols" poden querellar-se independentment del fet que hagin estat o no "ofesos" pel delicte.

El jutge ha donat a més un termini de tres dies al fiscal perquè presenti escrit d'acusació "o el que estimi procedent".

Notícies relacionades

PETICIÓ DE PENA

El que ha demanat el Fòrum Ermua per allehendakariés una pena de dos anys i nou mesos de presó a més a més d'inhabilitació per a un càrrec públic; nou mesos per a López i nou per a Ares. La gamma en el cas dels responsables de Batasuna oscil.la entre els quatre anys per a Otegi, dos per a Petrikorena i Etxebarria i un per a Dañobeitia i Barrena.