REACCIONS A LA POSTURA DELS ISLAMISTES

Els funcionaris de presons afirmen que la vaga de fam en diversos penals "no és una coincidència"

Els sindicats apunten que els lletrats, que comparteixen la majoria, els serveixen d'enllaç entre ells

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / VALÈNCIA

Els sindicats de l'Associació Professional de Funcionaris de Presons (APFP) i l'Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries (ACAIP) han assegurat avui que "no és cap coincidència" que 11 presos presumptament relacionats amb el terrorisme islamista hagin iniciat conjuntament una vaga de fam malgrat trobar-se en diferents presons.

En aquest sentit, des dels dos sindicats assenyalen que la comunicació entre aquests presos és "molt senzilla" i que es produeix "constantment", ja sigui a través dels advocats o de correspondència, encara que en la majoria de casos aquesta és intervinguda pels funcionaris.

Des d'APFP han indicat que la possibilitat que es comuniquin mitjançant correu "no és improbable", ja que fora que les cartes siguin intervingudes sota el dictamen d'un acte judicial, els reclusos "es poden comunicar de manera constant" per escrit, donat que "no necessiten segells" i que la correspondència triga a arribar "tres dies d'una presó a una altra".

Comunicació fàcil entre presos

En aquest sentit, apunten que des del mandat de la directora general d'Institucions Penitenciàries, Mercedes Gallizo, l'establiment penitenciari de Picassent (València) compta amb un traductor d'àrab que s'encarrega de llegir tota la correspondència intervinguda en aquesta llengua.

Per a aquest sindicat, la comunicació entre presos pertanyents a una mateixa organització "no és difícil". Com a exemple ha posat les protestes de presos etarres els últims divendres de cada mes per demanar el seu acostament al País Basc en diferents presons espanyoles.

Segons APFP, a més, "tots ells compten amb els mateixos advocats" i és "més fàcil la comunicació". Una opció que creu també factible el sindicat ACAIP, ja que la "majoria" de presos vinculats al terrorisme islamista "tenen intervingut el correu". ACAIP va considerar que "és més probable" la possibilitat que els lletrats serveixin d'enllaç als 11 reclusos que han secundat la vaga de fam, que no pas que s'hagi produït "una negligència d'algun funcionari".

Una vintena de reclusos al País Valencià

Per la seva part, la Direcció General d'Institucions Penitenciàries ha afirmat que les presons alacantines de Villena i Fontcalent, i la presó valenciana de Picassent, compten amb una vintena de presos presumptament relacionats amb el terrorisme islamista.

Notícies relacionades

D'aquesta manera, apunten que la vaga de fam "no ha estat secundada al cent per cent" pels reclusos acusats de pertànyer a organitzacions terroristes islàmiques ubicats a la comunitat.

Segons APFP, a les dependències de la presó de Picassent, en l'actualitat, existeixen sis presumptes islamistes, de manera que assenyalen que els dos reus en vaga de fam "són una minoria".

Temes:

Vaga de fam