L'estratègia dels partits

El mirall màgic en què es mira Catalunya

2
Es llegeix en minuts
ENRIC Hernàndez

Juntament amb la llengua, la cultura i la història, si alguna cosa ens distingeix els catalans de la resta dels espanyols és que, amb o sense motiu, estem encantats d'haver-nos conegut. El cofoïsme com a fet diferencial, un element inherent a aquest catalanisme tan ufanós que traça una frontera sentimental --ja que no política-- per separar-se de l'incòmode veí del sud.

Els partits i mitjans de comunicació catalans, gens immunes al virus de l'autocomplaença, presumim de practicar un elegantfair play,a anys llum de les temptacions fratricides de la política i la premsa madrilenyes. El solidari emblema de la Unicef sobre fons blaugrana davant l'anunci mesquí a la samarretamerengue; l'edèn europeu davant el llot peninsular, infestada d'odis d'africans. Però, ¿és realment així o sols el reflex d'aquell mirall màgic que sempre ens torna la nostra imatge embellida? Vegem-ne un parell d'exemples.

La virulenta contesa entre PSOE i PP per l'11-M va esdevenir guerra mediàtica aquest dimecres. Després que el processatEmilio Suárez Trashorrasalimentés aEl Mundola teoria conspirativa del diari, que atribueix la massacre a ETA,El Paísva revelar que, mesos enrere, el personatge es va posar en venda: "MentreEl Mundopagui, els explico la guerra civil". Destres en el noble art delgarrotazo y tentetieso,tots dos rotatius ja s'acusen de "groguisme", embrancats en una baralla similar a la que lliuren socialistes i populars.

Semblant, però no simètrica. Perquè en el bàndol atacant, el que inventa una realitat virtual a base de sospites i mitges veritats, el cap que crida a sometent ho fa a cop de portades, mentre les hosts del PP --amb la resignada anuència del seu president-- obeeixen fidelment els seus designis. Embats enfront dels quals el PSOE moltes vegades no reacciona i altres ho fa a la defensiva, servint-se dels mitjans (de comunicació) al seu abast.

Notícies relacionades

A Catalunya, en canvi, tot és més subtil. Aquí els gecs oculten dagues i el matador apunyala sense perdre la compostura, tant si és polític com periodista. CiU, per exemple, demana al Congrés que la Generalitat tingui "capacitat decisiva" en la gestió del Prat --no el "control", com alguns pretenen-- en vistes a la campanya, però quan els socialistes presenten una alternativa els acusa d'electoralisme. Foment deu fregar-se les mans davant la lluita caïnita que divideix les forces catalanes.

I entre els mitjans catalans, a diferència dels de Madrid, impera el joc net: al rival se'l defuig o se'l desacredita, però sense citar-lo pel nom. A més, aquí cap diari fixa la línia d'un partit, ni viceversa. SiMasacusa el PSC de "jugar amb el Prat" i després algú editorialitza que "amb el Prat no s'hi juga", és coincidència. A més de fer gala d'originalitat.