Com parlar de la crisi climàtica amb els fills

Els experts creuen imprescindible que pares i mares aprenguin a escoltar les preocupacions dels nens relacionades amb la situació del planeta i a donar-los una resposta adequada. Segons un estudi, la meitat dels menors senten inquietud pel tema i alguns poden desenvolupar ecoansietat.

Com parlar de la crisi climàtica amb els fills

VALENTINA RAFFIO

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’impacte de la crisi climàtica és tan clar i afecta tantes esferes de la nostra vida que a hores d’ara resulta impossible ignorar-ho. Tant és així que cada vegada són més els nens i nenes que des de molt primerenca edat es comencen a preocupar per la situació del planeta i, en general, per com l’avenç d’aquesta crisi pot marcar el seu present i, sobretot, el seu futur. "Sempre s’ha dit que els pares han d’estar preparats per parlar sobre sexe amb els seus fills, però ningú ens ha preparat per tenir una conversa sobre crisi climàtica", reflexiona l’educador ambiental Sera Huertas.

"Ara mateix és imprescindible que els pares i mares aprenguin a escoltar les preocupacions dels nens relacionades amb el planeta i que, a partir d’allà, els sàpiguen donar una resposta adequada", comenta Huertas. Segons apunta un estudi liderat per la investigadora Silvia Collado, de la Universitat de Saragossa, almenys el 50% dels nens espanyols sent preocupació pel canvi climàtic i part d’aquests desenvolupen símptomes d’ecoansietat. És a dir, "una sensació de malestar, nerviosisme, tensió, por, frustració i ansietat davant els problemes ambientals i les conseqüències negatives que hi pot haver al planeta com a fruit de la crisi climàtica".

Aquests són alguns consells sobre com parlar sobre canvi climàtic amb els teus fills.

Buscar informació de qualitat

El primer pas, previ fins i tot a iniciar una conversa amb els teus fills sobre canvi climàtic, és informar-te sobre el tema i aprendre els conceptes bàsics sobre aquest problema d’abast global. A la guia de les Nacions Unides sobre com parlar amb nens sobre la crisi climàtica, de fet, aconsellen als pares començar aquest procés buscant informació de qualitat a través, per exemple, de llibres divulgatius, articles periodístics, documentals i tota mena de fonts informatives contrastades.

D’aquesta manera, els adults implicats podran abordar la conversa amb "confiança" i "claredat" i, a més, també estaran capacitats per transmetre coneixements sòlids i respondre a les preguntes dels nens.

Adaptar el missatge a l’edat

Segons apunta la guia publicada per la plataforma Parents for climate, a l’hora d’iniciar una conversa sobre canvi climàtic és crucial adaptar el missatge segons l’edat, la comprensió i les preocupacions dels nens. En aquest sentit, per als més petits s’aconsella simplificar conceptes utilitzant metàfores i exemples concrets, com la fosa de les glaceres o la importància de cuidar els animals. En el cas dels adolescents, en canvi, es poden abordar temes com l’empremta de carboni, les polítiques ambientals, la lluita climàtica i els moviments activistes. En tots dos casos, s’anima els pares a proporcionar informació i recursos als seus fills perquè en puguin aprendre més sobre el tema. També es recomana involucrar-se en aquest procés i acompanyar-los durant aquesta fase de recerca d’informació i els debats que se’n puguin derivar.

Escoltar les seves preocupacions

L’escriptora infantil Megan Herbert suggereix començar la conversa simplement escoltant què saben els nens sobre el canvi climàtic i, sobretot, empatitzant amb les seves preocupacions al respecte. En aquesta mateixa línia, la psicòloga ambiental Susan Clayton assenyala que és molt important validar les emocions dels nens al parlar sobre el canvi climàtic i poder brindar-los un "espai segur" per expressar preocupacions sense jutjar-los, sense menysprear el problema o sense esquivar els seus dubtes al respecte.

"L’ecoansietat, així com qualsevol altra resposta emocional davant la crisi climàtica, és un signe de bona salut emocional. Em preocuparia més si els nens no reaccionessin en absolut", va comentar la psicoterapeuta Caroline Hickman, una de les pioneres en l’estudi de l’anomenada ecoansietat en joves, en una entrevista amb EL PERIÓDICO. "Aquest conjunt de sentiments de preocupació serveixen de preàmbul pel despertar d’una conscienciació ecològica", va afegir aquesta especialista.

Impulsar petits canvis

Una de les eines més útils per combatre l’ecoansietat, o en general les preocupacions, dels nens sobre la crisi climàtica és animar-los a prendre accions per combatre aquest problema. En aquest sentit, la plataforma Rebel·lió de les mares pel clima aconsella "animar i acompanyar" als nens perquè implementin canvis sostenibles en la seva rutina diària com, per exemple, per reduir el consum de plàstic, estalviar energia a casa, utilitzar el transport públic, canviar la seva dieta per incloure més vegetals o crear un petit hort urbà al balcó. En aquest sentit, es recomana fomentar aquest tipus d’hàbits en família perquè els nens sentin que no estan lluitant sols pel futur del planeta.

Notícies relacionades

Destacar històries positives

En les converses sobre crisi climàtica, tan important és entendre la magnitud del problema com parlar de solucions. Totes les guies elaborades sobre el tema coincideixen, efectivament, en la importància d’acabar la conversa amb un missatge positiu per no generar més ansietat en els nens. L’educador ambiental Sera Huertas, per exemple, anima a parlar els nens de "la multitud de persones que es manifesten a favor de la lluita climàtica" i de "totes les accions que ja s’estan prenent per mitigar aquest problema".