Premis Oscar

Premis Oscar 1973, un dels moments més surrealistes de la gala de tota la història

La llista de tots els nominats d’aquest any

¿Quan i on se celebra la gala d’aquest any dels Oscars?

Tota la informació dels Premis Oscar

El discurs de la nadiua americana Sacheen Littlefeather va marcar la 45a edició dels Premis que van viure la primera reivindicació d’un col·lectiu dins de la indústria

Premis Oscar 1973, un dels moments més surrealistes de la gala de tota la història
1
Es llegeix en minuts
D. S

La nit dels Oscars sol estar atapeïda d’anècdotes per explicar per a la posteritat. Molts actors i actrius aprofiten el moment per denunciar una situació injusta o, al contrari, recalcar de manera positiva un fet històric.

La 45a edició dels Premis es va celebrar el 1973 i va estar marcada per un fet molt concret: el discurs de Sacheen Littlefeather. L’actor Marlon Brando va rebutjar l’estatueta a millor actor per ‘El padrí’ i al seu lloc va anar a recollir el premi l’actriu nativa Sacheen Littlefeather com a protesta pel tracte que rebien els nadius americans en la indústria del cine.

Notícies relacionades

Quan els presentadors van nomenar l’actor Marlon Brando, l’activista indígena va aparèixer en escena i va rebutjar l’estatueta que li estaven entregant per a més tard acostar-se als micròfons i dir que Brando no podia acceptar el guardó a causa del tracte que la indústria dona als indis americans. El públic congregat es va dividir a l’escoltar el discurs d’aquesta actriu, s’escoltaven aplaudiments tímids però també esbroncades. «Disculpin», va dir ella per poder continuar relatant la seva protesta i després continuar: «I en les reposicions de televisió i pel·lícules, i també amb els esdeveniments recents a Wounded Knee», va dir la intèrpret. A Wounded Knee, Dakota del Sud, hi va haver un enfrontament entre les autoritats nord-americanes i els activistes natius americans provocats per l’assassinat d’un home lakota (poble indígena al nord del riu Missouri).

Davant el discurs, que es televisava per primera vegada via satèl·lit, ningú va saber com actuar. Fins i tot van arribar a pensar que era una actriu impostora contractada i que havia sigut una broma. «Tot va passar tan ràpid quan es va anunciar que havia guanyat [Marlon Brando]. Li havia promès a Marlon que no tocaria aquesta estàtua si guanyava. I li havia promès a Koch que no passaria de 60 segons. Així que havia de complir dues promeses», va dir la intèrpret.

Temes:

Cine