Guardons del cine

¿Quan es van celebrar els primers Premis Oscar? Origen i evolució

Consulta totes les notícies dels premis Oscar

¿Quan se celebra la 94a edició dels premis Oscar?

Llista completa de nominats d’aquest any

¿Quan es van celebrar els primers Premis Oscar? Origen i evolució
2
Es llegeix en minuts
P. T.

El Teatre Dolby de Los Angeles, els Estats Units, tornaran a ser aquest diumenge l’escenari on els actors, actrius, cineastes i productors mostraran el treball realitzat durant aquest últim any. Una cita important en el món del cine per premiar pel·lícules, curtmetratges, cineastes i intèrprets per la tasca que han fet als seus respectius films.

Aquests premis de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques són un reconeixement als professionals de la indústria, una de les cerimònies més prestigioses del món. ¿Però quan van sorgir aquests Premis Oscar?

Origen dels Premis Oscar

La primera cerimònia es va celebrar el 16 de maig del 1929 a Los Angeles a la qual van acudir entorn de 200 persones. En aquell temps l’entrada costava tan sols cinc dòlars i el públic va poder disfrutar de ser els testimonis dels primers premis de la història. En total, es van entregar 15 estatuetes i es van premiar artistes, directors i altres personalitats de la indústria pels seus treballs en la dècada dels trenta.

L’anunci dels guanyadors es feia amb tres mesos d’antelació, però això va canviar en la segona edició i des del 1941 s’utilitzen sobres segellats amb els noms dels guanyadors. El naixement d’aquests premis es va poder completar gràcies a un conjunt de 36 professionals que van ser els que van fundar l’Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques (AMPAS). Aquesta organització sense ànim de lucre tenia la missió de millorar la imatge i el prestigi de la indústria del cine que en aquell temps es veia esquitxada per les disputes que es produïen entre els productors, cineastes i actors.

L’evolució dels Premis Oscar

La importància d’aquests premis rau en el fet que van marcar un període de transició entre el cinema mut i el cinema sonor. Un aspecte important que va marcar la primera edició, ja que tots els films que es van presentar eren muts. Ja en la segona edició es va passar del silenci al so que va inundar el Teatre Dolby de musicals que encara continuen triomfant en l’actualitat.

Notícies relacionades

Al llarg de la seva història –aquest any se celebra la 94a edició– el personatge que més premis ha guanyat és Walt Disney amb un total de 22 i quatre premis honorífics pel seu treball en el cine. I l’actriu amb més guardons és Katharine Hepburn amb quatre estatuetes.

El guardó més conegut és l’estatueta: un trofeu de metall de Britania xapada en or sobre una base metàl·lica negra i té 34 centímetres d’altura i pesa gairebé quatre quilos. La història de per què aquests premis se’ls anomena Oscar la trobem a la biblioteca de l’Acadèmia del Cine. Una bibliotecària, Margaret Herrick, quan va veure aquesta estatueta va pensar que s’assemblava al seu oncle Oscar.

  • Més notícies sobre els Oscars 2022 i els nominats

Temes:

Cine