el mar al voltant

Una costa de Barcelona sense platges

1
Es llegeix en minuts
Una costa de Barcelona sense platges

Ferran Nadeu / EPC

Els que viatgem de manera esporàdica per la línia de la costa de Barcelona, sobretot si ho fem amb tren, no ens podem treure de sobre una sensació lúgubre: algunes de les platges que es recorren són tan escasses que les onades sembla que arribin fins als vagons. El Govern espanyol ha rebutjat les peticions de diversos ajuntaments de la zona, encapçalats pel de Barcelona, de nodrir amb sorra importada les platges buidades, i, tot i que apunta que si hi ha una nova borrasca es reforçarà de manera excepcional, no té en els seus plans un canvi de criteri en els pròxims mesos. Una mirada llarga a l’evolució del litoral dona dades inquietants: la platja de Montgat ha perdut un 71% de la seva extensió de sorra en quatre anys, i la mitjana en tots els municipis de platja de l’àrea metropolitana és d’un 15% de pèrdua de superfície.

Notícies relacionades

Que la sorra no és la solució més estable, que és cara i que se l’emporten els temporals de manera periòdica, és una tossuda realitat. Les màfies de la sorra, un material que s’ha convertit en un bé preciós perquè s’utilitza sobretot per a la construcció, han desplegat activitats il·legals extractives en llocs vulnerables, sobretot del sud global, on enfonsen economies i provoquen crisis ambientals. La sorra que es treu d’unes costes n’alimenta d’altres, però el preu a pagar és més global del que podem imaginar.

Potser seria més oportú preguntar-nos per a què volem aquesta sorra a les nostres platges. Si és per perpetuar un model turístic, podem pensar a reforçar alternatives o ajustar l’oferta a una realitat més pragmàtica. Però si és per apuntalar un nou refugi climàtic davant temps que seran cada vegada més tòrrids, com a compensació al paviment que dispara les temperatures urbanes, parlem-ne. Amb estudis ambientals i que equilibrin els recursos, plans per assegurar que la sorra que importem es pugui preservar, amb dics i construccions que protegeixin la costa dels temporals. El futur de les nostres ciutats i de les pròximes generacions implicarà decisions que s’han de començar a prendre avui.