3
Es llegeix en minuts
Badalona per als vianants

Badalona per als vianants

Badalona està a punt de posar en marxa les seves pròpies superilles. Aquest estiu s’iniciarà la primera de les tres fases que en el que queda de mandat convertiran els barris del Centre i de Dalt de la Vila en zones de preferència per als vianants, a les quals només tindran accés els vehicles de serveis, transport públic i veïns. A aquesta doble transformació se sumarà la conversió en zona de vianants, els set dies de la setmana, de la plaça de la Vila i el carrer de Francesc Layret. El nucli comercial de la ciutat i la zona històrica de Dalt de la Vila tenen molt a guanyar en aquest procés. L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, fa que la quarta ciutat de Catalunya se sumi a un procés de pacificació dels centres urbans que s’associa a la política de superilles i eixos verds de la capital, però que ni té un únic referent (la implantació d’illes per als vianants va començar fa unes dècades) ni té per què tenir només una forma d’aplicació sense possibilitat d’alternatives o adaptacions a cada realitat.

Davant l’onada de negacionisme ambiental que s’ha convertit en una de les armes de populisme d’extrema dreta arreu del món, el millor no és enfrontar-la des d’un dogmatisme de signe oposat, sinó carregant-se de raons. Els objectius, per raons inobjectables de salut pública i de responsabilitat ambiental que poden ser assumides des de posicions ideològiques diverses, han de ser la restricció d’emissions d’efecte hivernacle, la millora dràstica de la qualitat de l’aire que respirem, l’ampliació de l’espai disponible per als vianants i el foment de noves formes de mobilitat. I les mesures per aconseguir-los han de ser jutjades pels seus resultats, no en funció de prejudicis. Vetar el trànsit en determinats carrers pot servir per dissuadir de l’ús del cotxe o per fer només que es distribueixi de manera menys fluida. Forçar la renovació del parc de vehicles només pot ser possible si existeixen les condicions perquè estiguin a l’abast dels usuaris. Limitar l’accés només als vehicles més contaminants en zones àmplies pot tenir o no el mateix efecte que prohibir el pas a tots en àrees més reduïdes...

A part de la millora que suposarà per a la vida ciutadana de Badalona, el pla de pacificació té també l’objectiu de ser l’alternativa a la zona de baixes emissions dissenyada per l’anterior consistori i que si s’hagués aplicat es podria haver trobat amb les mateixes traves legals que d’altres que ara estan obligades a reformular-se. Arriba justet en el calendari: totes les ciutats catalanes de més de 50.000 habitants hauran de posar en marxa les seves ZBE en el que queda d’any. Tot i que algunes mesures, com el veto absolut als vehicles amb etiqueta ambiental B, es prolongaran fins al 2028, la pressió de la Unió Europea, l’amenaça de la pèrdua de subvencions per al transport públic i les pautes fixades pel decret aprovat per la Generalitat l’estiu passat han marcat un horitzó que ja no es pot defugir. Com a ZBE, la proposta de García Albiol tindrà el repte de fer que la interpretació d’aquesta mesura (el criteri per vetar l’accés no seran les etiquetes ambientals, sinó ser veí de Badalona, i l’àrea coberta suposa el 3,4% de la superfície urbanitzada, lluny de l’objectiu del 25% fixat pel decret...) sigui compatible amb les normes vigents. Tot i que la disposició del Govern a flexibilitzar terminis d’aplicació i el compromís d’Albiol que aquest serà només un primer pas juguen al seu favor.