La societat del gol en pròpia porta

2
Es llegeix en minuts
Lamine Yamal celebra la clasificación al final del partido.

Lamine Yamal celebra la clasificación al final del partido. / EFE/CLEMENS BILAN

Si ens posem estrictes, el jugador estrella de l’Eurocopa no és Lamine Yamal, ni Arda Güler, ni Jude Bellingham, sinó un tal Pròpia Porta.

Només en la fase de grups van entrar set autogols, que al tancament d’aquesta edició ja arribarien a la desena. El rècord històric de la competició es va donar en l’anterior Eurocopa, quan es va arribar a onze. Així que això, com les nits tropicals a l’agost, que augmenten fruit del canvi climàtic, mostra un patró que ni el negacionista més llunàtic podria ignorar.

El que no és un mer atzar té a veure amb la voluntat. Així que caldria començar a pensar que els jugadors, de manera inconscient, volien fer aquests gols al seu porter. La pregunta és inevitable: ¿per què?

Segons la meva opinió estan posseïts per l’esperit Bartleby. Refrescaré la memòria del lector. Bartleby és el personatge de Bartleby, l’escrivent, relat escrit per Herman Melville i publicat el 1853. El protagonista és contractat en un bufet d’advocats de Wall Street. És un treballador teòricament eficient i aplicat que, un bon dia, para en sec. El seu cap li encarrega una d’aquestes tasques tedioses que s’han convertit ja no en la seva feina, sinó en la seva vida, un encàrrec més a què ell, no obstant, contesta d’una altra manera. "Preferiria no fer-ho", diu. I el cas és que no ho fa. Ni això ni res més. Amb el temps es negarà fins i tot a menjar.

El text accepta moltíssimes interpretacions: pot ser un retrat de la depressió, fins i tot un conte de fantasmes, però la més clara és que representa la rebel·lió davant una feina i una societat deshumanitzadores. Una societat industrial i burocràtica, indiferent a l’estrès i als ritmes d’una vida acceptable, que des d’aquella època no ha millorat gaire.

Va ser magnífic el gest col·lectiu de la selecció francesa demanant el vot contra l’extrema dreta i passarà a la història com aquell moment en què un vestidor de tios en pantalons curts va decidir prendre partit (i guanyar-lo) davant un dels grans mals de la nostra societat. Però els gols massius en pròpia porta podrien parlar-nos també del nostre món.

Síndrome Bartleby

Els jugadors, davant la pressió d’un futbol i un món atlètic i hiperaccelerat, simplement abaixen els braços i davant la possibilitat del rebuig a córner decideixen autosabotejar-se i marcar-se gol. No m’estranyaria que s’escampés l’exemple i treballadors de tot tipus comencessin a fer-ho en la nostra societat: community managers publicant missatges contra la seva empresa, periodistes explotats colant un peu de foto insultant, repartidors de Glovo introduint fluxos corporals en la comanda de la bossa de paper.

Notícies relacionades

Els nostres temps exigeixen excel·lència creixent a canvi de salaris congelats. Imposen l’atenció laboral 24 hores a través dels nostres telèfons. No seria estrany veure una cascada d’autogols vitals, ni que la síndrome Bartleby anés més enllà de l’Eurocopa amb més autogolassos de la història. Seria la reacció contra aquesta època que ha rescatat, entre altres coses, els llibres motivacionals, les sectes de l’esforç i els ideals de la filosofia estoica per aguantar el que sigui (la idea que un no s’ha de preocupar pel dolor, ja que "tot o es pot suportar o és insuportable").

Davant tot això, podria arribar l’edat de l’autogol, la societat del gol en pròpia porta, l’era Bartleby. Gent deixant-se anar i preferint no fer-ho.