El judici de Trump

1
Es llegeix en minuts
Donald Trump ante el jurado, en una ilustración del inicio de la vista de este lunes en el tribunal de Manhattan.

Donald Trump ante el jurado, en una ilustración del inicio de la vista de este lunes en el tribunal de Manhattan. / ELIZABETH WILLIAMS / AP

Tinc uns amics que estan pendents de saber si els toca presidir una mesa electoral (o ser-ne vocals) perquè han programat un viatge que l’obligació democràtica els desballestaria. No tenen marge per presentar gaire al·legacions perquè el perfil de la seva escapada no seria entès per un jutge com a motiu suficient per no presentar-se al col·legi el dia que toca. Als Estats Units també hi ha deures cívics d’aquesta mena, com per exemple formar part d’un jurat popular.

Notícies relacionades

El cas més recent és el del judici contra Donald Trump per tot allò de l’actriu porno que ja sabem. Si et criden, hi has d’anar, però resulta que et fan un qüestionari de 42 preguntes (amb variables) per saber si ets idoni per ocupar una de les places de les persones que poden enviar el candidat republicà a la presó. Si no respons adequadament, t’estalvies l’enrenou, que és el que aquí faria una part considerable de la població (els meus amics segur!), perquè resulta que, entre d’altres coses, et pregunten si estàs disposat a ser imparcial i a no deixar-te influir per cap tipus d’ideologia, d’animadversió o de veneració envers l’acusat. És tan fàcil com dir que sí, que no pots veure Trump ni en pintura o que et deleixes perquè Trump torni a ser president. Te’n tornes a casa tan tranquil.

El fet, però, és que ja han trobat (en temps rècord) els 12 homes (i dones) sense pietat que el jutjaran. I també els reserves. Jo diria que qualsevol ésser humà que estigui mínimament informat i que contesti amb sinceritat les 42 preguntes està inhabilitat per ser jurat. Poc o molt, tothom té una opinió al respecte, amb un biaix que pot tendir a ser favorable o contrari a la figura del magnat. Però resulta que no. Que han trobat 12 dones (i homes) ignífugs, impertorbables i amorfs que, això, sí, tenen ganes de passar a la història com aquells que van jutjar Trump a Nova York. I que (és una de les preguntes) no tenen obligacions familiars o laborals a partir de les 4.30 h p.m., que és l’hora d’acabament de la jornada judicial, tot i que algun dia es pot allargar, i per això els demanen si poden fer hores extres.