Enquesta del Gesop

Sánchez retrocedeix

El Partit Popular guanyaria el PSOE per 10 punts (38% a 28%), perquè gairebé la tercera part dels votants de Vox del juliol triarien ara la papereta del PP

2
Es llegeix en minuts

Quan es compleixen set mesos de les eleccions del juliol i 100 dies des de la investidura de Sánchez, ¿quina és la principal conclusió de l’enquesta del Gesop per a EL PERIÓDICO? El president retrocedeix i el líder de l’oposició es referma. Al juliol, Feijóo va guanyar Sánchez per una diferència de només 16 escons (137 a 121) i avui, segons l’enquesta, la diferència pujaria amb força fins a 58 (166 a 108), en les forquilles mínimes dels dos partits. Pitjor encara per a Sánchez, en la seva forquilla màxima el PP trauria 171 diputats i es quedaria a cinc de la majoria absoluta.

Sembla, per tant, que el pacte d’investidura amb Puigdemont (plasmat en un document pèssim) i el subseqüent compromís d’una llei d’amnistia, mal argumentada i defensada només com "fer de la necessitat virtut", pot servir per sobreviure, però no és un programa gens sòlid de Govern. Sobretot quan els tres primers decrets lleis han topat amb moltes dificultats per aprovar-se (per Junts) i un fins i tot ha sigut tombat per Podem. A més, la primera versió de la llei d’amnistia, molt mal rebuda en el món judicial, ha sigut rebutjada al Congrés. I precisament pels vots de Puigdemont. L’autoritat política i moral del Govern ha resultat perjudicada perquè s’ha visualitzat que depèn de dos grups (Junts i Podem) que, tot just començar, ja hi han votat en contra. I perquè Sumar vol prosperar a base de colpejar els ministres socialistes (indirectament a Sánchez), però sense deixar-lo caure. Tot junt, una gran màquina de perdre confiança.

Per tot això, Feijóo ja és el preferit com a president de Govern (27,7% a 24,9%), tot i que l’estil aspre i la nul·la capacitat d’entesa dels dos líders fa que tots dos siguin suspesos pels enquestats. Però no hi ha caiguda del PSOE, que, malgrat tots els revessos i la gran campanya contra l’amnistia, resisteix bastant. La seva estimació de vot (28%) és només 3,4 punts inferior a la de les generals i baixa de 121 a 113 o 108 escons.

Notícies relacionades

Però aquest punt de resistència de Sánchez és alhora el gran punt fort de Feijóo, que puja sis punts, fins al 38%, gairebé el doble dels que baixa Sánchez, i passa de 138 a ni més ni menys que 166 o 171 escons. ¿Per què? Perquè l’estimació de vot de Vox baixa tres punts i cau de 33 a 22 o fins i tot a 18 escons. Aquest és el segon punt de Feijóo. Es distancia del PSOE en 10 punts (38% a 28%) i queda a prop de l’absoluta perquè un 30% dels que van votar Vox al juliol diuen que ara votarien el PP. Si aquesta tendència es consolida (recordin Galícia), el PP sortiria de les pròximes eleccions amb més força i potser podria elegir entre el pacte amb Vox o amb algun grup com el PNB. ¿O fins i tot el molt més complicat de Junts?

I res és segur perquè Sánchez té ara un altre incendi per la corrupció d’un col·laborador directe d’Ábalos, que va ser el seu segon en el partit. I no se sap si ben aviat, el 7 de març, Puigdemont votarà la llei d’amnistia o la rebutjarà definitivament. Atents.

Temes:

Govern Vox