Combat d’opinions
Gaza i la guerra intel·lectual
Per les influències econòmiques, Israel va guanyant
Cada cop és més clar que la guerra entre Hamàs i l’estat d’Israel és també una guerra intel·lectual que es lliura més enllà de les fronteres del conflicte. És un combat d’opinions que, per influències econòmiques, està guanyant Israel, i fa temps que els senyals es noten arreu. Aquesta setmana, una institució cultural de prestigi com el Barbican Centre de Londres va decidir suspendre (o cancel·lar, que és l’anglicisme de moda) una xerrada de l’escriptor Pankaj Mishra amb el títol de ‘La Xoà després de Gaza’. Mishra es proposava analitzar el "nacionalisme violent" de l’Estat d’Israel per conduir un "genocidi a Gaza". El Barbican ha justificat la decisió dient que encara és "prematur" iniciar aquest debat.
Els termes de Mishra semblen els que expressava dies enrere l’escriptora Lana Bastasic, quan una institució cultural austríaca li retirava una invitació perquè no es volia "posicionar" amb les protestes de Bastasic contra "el genocidi que té lloc a Gaza". Com si la neutralitat en una guerra tan desigual no fos ja un posicionament. A més, en la decisió austríaca hi ressona el gest de la Fira del Llibre de Frankfurt, a l’octubre, quan va suspendre un premi per a l’escriptora palestina Adania Shibli.
Als Estats Units la situació és encara més complexa a les universitats, on la denúncia de les atrocitats d’Israel (fins i tot quan es denuncia alhora el terrorisme de Hamàs) és vista com un acte censurable i que cal cancel·lar. Així al gener la rectora de Harvard, Claudine Gay, va haver de dimitir després d’una campanya de la dreta conservadora que l’acusava d’antisemitisme. Davant d’aquesta situació, mentre les veus d’esquerra a dins d’Israel callen per por, cal seguir els creadors que s’arrisquen i parlen des del judaisme crític, com el director Evgeny Ruman, autor de la sèrie ‘East Side’ (a Filmin). Des de la ficció documental denuncia el comerç i l’ocupació de Jerusalem Est, territori de majoria àrab, per part del poder sionista. Cada episodi et fa obrir més els ulls i conèixer una altra cara d’una situació que només pot tenir un nom: apartheid.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.