Aniversari

Els quaranta anys de Televisió de Catalunya

Comptar amb mitjans públics tan sòlids és una garantia per a tothom, amb els seus encerts i amb els seus errors

2
Es llegeix en minuts
Els quaranta anys  de Televisió de Catalunya

TVC

El cupó de l’ONCE del dimarts 16 de gener ha canviat la vida de la María, una utrerana de 76 anys que s’ha passat mitja vida molt a prop de la sort però veient-la sempre rere el taulell. Venedora de cupons de l’ONCE durant 33 anys, dimarts li va arribar el gran dia, ja jubilada es va tancar el cercle: va resultar ser la compradora del cupó afavorit amb mig milió d’euros. ¡És una història poètica, digna de sortir a la tele! I una història màgica més associada a TV3 (Televisió de Catalunya). Aquell dia el cupó de l’ONCE estava dedicat ni més ni menys que al 40 aniversari de l’inici de les emissions regulars de la televisió catalana. El 16 de gener del 1984 arrencava una programació ininterrompuda fins avui.

No sé si som conscients de la importància d’aquest aniversari. Comptar amb mitjans públics tan sòlids com TV3 és una garantia per a tothom, amb els seus encerts i amb els seus errors, perquè res resisteix 40 anys amb aquesta musculatura si no és perquè tendeix a l’excel·lència i a anar un pas al davant.

Referència informativa

Una televisió de primera, amb estil i llenguatge propis, un univers singular de programes i comunicadors, creador d’espais comuns en la memòria de tantíssims espectadors de diferents generacions, referència informativa absolutíssima. La completa normalitat d’informar-se, emocionar-se i entretenir-se en la teva llengua materna, el català, per als que tenim l’edat del canal. No coneixem altra cosa que la llibertat de poder escollir TV3.

Notícies relacionades

La clau està en TV3, també com a guia del creixement del panorama comunicatiu en català en les últimes dècades, que gaudeix d’una fortalesa que molts envegen. Que molts voldrien eliminar, de fet. Ningú ho ha aconseguit en 40 anys, també per mèrit propi: TV3 celebra els seus 40 anys renovant-se. Estrena plataforma i marca –3Cat– i diversos canals digitals segmentats per públics. 40 anys després, acaba de tornar a començar. I que així continuï sense parar.

La senyora María potser no sabrà que es va forrar just el dia dels quaranta de TV3 i el més probable és que no li importi gens ni mica i no en tingui cap referència, però per als que sí, aquest divendres a la nit teniu una cita imperdible, un viatge al territori del record i el retrobament en la gran gala de celebració dels 40 anys que s’emetrà per TV3. Un programa presentat per Albert Om que ens posa davant del mirall i reafirma amb orgull qui som i per què som com som.

Temes:

ONCE Albert Om