A contrallum

1
Es llegeix en minuts

Dos homes i una dona estan quiets, drets, formant un triangle que a l’interior té una mena d’expositor amb fullets i un cartell on s’anuncien "Classes gratis de la Bíblia". No parlen entre ells, no esternuden, no miren, potser no hi veuen, no es mouen gairebé. Sembla que formen part del mobiliari urbà. Es col·loquen al costat de la boca del metro del meu barri a primera hora del matí i es queden allà fins que es fa de nit. Però hi ensopego també pels carrers i les places del centre. No poden ser els mateixos que els del meu barri perquè no es pot estar en dos llocs diferents alhora, però resulten pràcticament indistingibles. Són clons. Porten els mateixos vestits jaqueta, les mateixes bruses i corbates, idèntiques sabates. Els pentina el mateix perruquer, els maquilla el mateix tanatopràctic. Dic tanatopràctic perquè de vegades em pregunto si venen del més enllà, em pregunto si estan vius o morts.

Classes barates

No els he vist mai intercanviar amb ningú ni tan sols un parell de paraules. La gent no vol sentir lliçons gratis sobre la Bíblia. Potser s’acostaria algú si les anunciessin com a barates. "Classes barates sobre la Bíblia". Això podria funcionar, el que és barat crida l’atenció més que el que és gratuït, em dic observant el trio des d’una cantonada una mica llunyana. Em neguiteja el seu quietisme, la seva tossuderia, la seva estètica, també la seva indiferència.

Notícies relacionades

¿Què passaria si, en lloc d’oferir classes sobre la Bíblia, les oferissin sobre Crim i càstig o sobre Anna Karenina? ¿S’acostaria la gent? ¿Té més vigència Anna Karenina que la Bíblia?

D’altra banda, ¿quin tipus de lliçó ràpida et poden donar a la porta del metro, amb el fred que fa aquests dies al carrer, amb la gent entrant i sortint apressada per anar o venir de les seves coses? Per cert, que davant el trio bíblic se sol col·locar una venedora de l’ONCE amb qui la gent parla molt. Com si la compra del cupó els donés dret a uns minuts de conversa. ¿Que de què parlen? De la vida. No sé si la venedora de cupons ha llegit la Bíblia, però ho sap tot de la vida. Els bíblics li haurien de demanar consell per seduir el personal.

Temes:

ONCE Gratis