1
Es llegeix en minuts

L’escriptor peruà Alfredo Bryce Echenique va publicar fa anys un llibre de relats titulat La felicidad ja, ja. Prenent la lletra ximpleta d’una cançó de Palito Ortega, ironitzava sobre la gent que sempre és feliç. Una vegada vaig preguntar-li per la seva afició al futbol i em va explicar que precisament no ho era gaire, de feliç. Quan recordava els partits més importants del seu país –aquella selecció en què brillaven Héctor Chumpitaz i Teófilo Cubillas–, Bryce descrivia així les transmissions per ràdio: "Ataca el Perú, ataca el Perú, ataca el Perú… Gol del Brasil!". Un altre gran escriptor peruà, el Flaco Julio Ramón Ribeyro, va arribar a escriure després de la derrota del seu equip: "Qui no coneix les tristeses esportives no sap res de la tristesa".

És obvi, d’altra banda, que la felicitat de l’aficionat té poc a veure amb la del futbolista. Excepte en aquell rar instant de comunió que és el gol, quan acaba el partit i cadascú torna a casa seva l’alegria pren camins molt diferents. De fet, els futbolistes es pensen que felicitat és sinònim de vida tranquil·la o fins i tot de silenci, i tanmateix hi ha poca gent que parli tant de la felicitat com ells. Quan se li pregunta per una suplència inesperada o per l’interès d’un altre equip, el jugador recorre al lloc comú. Ho ha dit aquesta setmana Nico Williams: "Soc feliç a Bilbao", que es tradueix com a: "Acabo contracte al juny i encara no he decidit el meu futur".

Notícies relacionades

Dilluns, després del seu gol venjatiu davant l’Atlètic de Madrid, L’Esportiu titulava a la portada: "João Feliç". Era un joc de paraules llargament mastegat, després de setmanes esperant una nova actuació brillant. Tot seguit João Félix va declarar: "Vull que el Barça em fitxi. Soc feliç aquí".

Tant ell com João Cancelo van arribar a última hora, fugint d’un present infeliç, i en els darrers partits estan canviant la seva sort i la de l’equip. Somriuen, i aquest gest, venint d’algú que ha crescut al país del fado, la saudade i Fernando Pessoa, s’ha de veure amb tant d’optimisme com les combinacions felices de Pedri, De Jong i Gundogan..

Temes:

Bilbao Brasil