610,8 km Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

I les vuit amigues se n’aniran de viatge

L’èxit d’un projecte depèn de la confiança, la voluntat, el respecte comú, el treball en equip i de petits detalls

2
Es llegeix en minuts
I les vuit amigues se n’aniran de viatge

Fa nou anys, vuit amigues d’un club de bàsquet de Vilafranca del Penedès (Barcelona), en el qual jugaven des que tenien 12 anys, van decidir mantenir viu un propòsit. Cada mes, durant 10 anys més, posarien 20 euros en un compte corrent a nom de tres d’elles. Cap d’elles ha fallat. En el grup hi ha una periodista, una enginyera química, una enginyera informàtica, una sociòloga, una infermera, una arquitecta, una dissenyadora gràfica i una comunicadora audiovisual.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Els diners recaptats han de servir per fer un gran viatge quan totes hagin complert els 40. Estiguessin o no casades, tinguessin o no fills. L’objectiu es va acostant. La data prevista per portar a terme el desafiament és la Setmana Santa del 2025, que caurà a mitjans d’abril. Volen ser extremadament previsores. Aleshores hauran recaptat 19.200 euros, que toquen a 2.400 per a cadascuna d’elles.

Són conscients que la inflació –un 20,2% acumulat en aquests 10 anys de pandèmies i guerra d’Ucraïna– s’està menjant part de l’estalvi. Però quin embolic hauria sigut anar acumulant els diners en un fons d’inversió o haver anat comprant accions en borsa. Segons com, potser haurien perdut. No tothom va aconseguir comprar accions d’Apple, Nvidia, Inditex o Iberdrola quan tocava

L’aparentment difícil ve ara: ¿on poden anar? Cadascuna proposa tres destins i totes tenen el dret a vetar un dels triats per la resta. Després del veto, es votarà a mà alçada al final d’un debat que es preveu intens. La decisió definitiva serà acceptada per totes i serà innegociable. Això no treu que ja, en aquests moments, comencin converses discretes i es faci ‘lobby’ en favor d’un lloc o d’un altre.

Els països favorits, fins on jo sé, són el Japó, l’Argentina –em vaig permetre la deferència de recomanar a una d’elles les províncies de Salta i Jujuy, o viatjar a Tierra del Fuego i Calafate– i Cuba. En algun cas, en són molt conscients, serà necessari afegir-hi diners. Els queda un any i mig per poder augmentar la bossa d’estalvi.

Notícies relacionades

Aquestes amigues han après a planificar a llarg termini i a tenir un objectiu comú. Sobreposen l’entusiasme i l’amistat per sobre de factors personals i professionals. Més la fortuna o l’atzar, que també hi ajuden. L’èxit d’un projecte depèn de la confiança, de la voluntat, del respecte comú, del treball en equip i de petits detalls. Poc diferencia aquests grups, capaços de marcar-se reptes com el d’aquestes vuit dones, de les empreses (i empresaris) que tenen clara quina és la seva missió i visió per créixer, crear ocupació i guanyar diners per ajudar a millorar la societat. 

En tots els casos no falta l’anàlisi i la intuïció. Cal conèixer el panorama i el context per poder anar a cop segur, rectificar si és necessari i assumir el nivell de risc adequat. Per exemple ¿com estarà l’Argentina, sempre a tocar de l’abisme, l’abril del 2025? ¿I el món? Donald Trump podria presidir de nou els Estats Units. Millor no cridar el mal temps. Bon i feliç viatge.