Millora

El Banc d’Espanya eleva al 2,3% la previsió de creixement per a aquest any i disminueix al 3,2% la d’inflació

El Banc d’Espanya eleva al 2,3% la previsió de creixement per a aquest any i disminueix al 3,2% la d’inflació

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc d’Espanya preveu ara que l’economia espanyola evolucionarà el 2023 millor del que el mateix organisme esperava al març. El Banc d’Espanya ha publicat aquest dilluns les seves noves projeccions macroeconòmiques, que eleven en set dècimes la previsió de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,3%, per sobre, fins i tot, de la previsió oficial del Govern espanyol, del 2,1%. Alhora, ha corregit a la baixa la previsió d’inflació per a aquest any, fins a una mitjana del 3,2%, cinc dècimes per sota de l’anterior estimació, del març, si bé, els aliments encara encaixaran aquest any una pujada de l’11,5% (després de l’encariment del 12,2% del 2022).

«L’economia espanyola ha mostrat una resiliència notable en la primera meitat de l’any», remarca el Banc d’Espanya en el seu ‘Informe trimestral i projeccions macroeconòmiques de l’economia espanyola’ corresponent al juny del 2023. En el primer trimestre de l’any, el PIB espanyol va créixer el 0,5% –davant la caiguda del 0,1% de la zona euro, que va caure en recessió tècnica–, segons l’estadística oficial de l’INE. Per al segon trimestre, el Banc d’Espanya preveu un creixement trimestral lleugerament accelerat, amb una taxa del 0,6%, al qual tornarà a contribuir l’impuls del consum privat.

Els preus dels aliments pujaran una mitjana de l’11,5% el 2023 després d’haver-se incrementat el 12,2% el 2022.

Segons el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Ángel Gavilán, la revisió a l’alça de la previsió de creixement del 2023 té a veure, sobretot, amb el creixement més significatiu estimat ara per l’INE per a l’última part del 2022. En tot cas, i tot i que el Banc d’Espanya aprecia que l’activitat del segon trimestre ha anat «de més a menys», l’organisme espera l’esmentada millora del 0,6% en el període i espera que «l’expansió de l’activitat econòmica continuï en els pròxims trimestres» impulsada per «la resiliència del mercat laboral», la disminució de les pressions inflacionistes, més intensitat en el desplegament dels projectes acollits al Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels fons europeus i els guanys de competitivitat exterior de les empreses espanyoles. No obstant, el Banc d’Espanya remarca que la conjuntura és «encara complexa i molt incerta», per la qual cosa els riscos de les previsions estan esbiaixats a la baixa.

Desacceleració el 2024 i 2025

En resum, les noves previsions del Banc d’Espanya apunten que l’economia espanyola, després d’haver crescut el 5,5% el 2022, pujarà el 2,3%, el 2,2% i 2,1% el 2023, 2024 i 2025, respectivament (la previsió del 2023 ha sigut revisada a l’alça en set desenes respecte a la projecció de març; la del 2024, no obstant, s’ha retallat en una dècima, i la del 2021, es manté). En la desacceleració del 2024 influirà, segons el Banc d’Espanya, l’impacte de la pujada de tipus d’interès sobre l’activitat econòmica, així com la retirada d’estímuls públics i el previsible enduriment de la política pressupostària (amb la recuperació de les regles fiscals a la zona euro).

Quant als preus, les projeccions del Banc d’Espanya preveuen que la inflació general –que en la mitjana del 2022 es va situar en el 8,3%– descendirà fins al 3,2% el 2023 i experimentarà un cert repunt fins al 3,6% el 2024, per la retirada de les mesures per afrontar la crisi energètica abans de reduir-se fins a l’1,8% el 2025. Per la seva banda, es preveu que el component subjacent dels preus creixerà un 4,1% aquest any –tres dècimes més que en el 2022– i es desaccelerarà fins al 2,1% i l’1,7% en els dos anys següents.

Menys atur, però més dèficit

Notícies relacionades

El Ministeri d’Economia ha acollit amb satisfacció la revisió a l’alça del creixement del PIB publicada aquest dilluns pel Banc d’Espanya, així com la correcció a la baixa de la seva previsió de la taxa d’atur, que ara se situa en l’entorn del 12% per al 2022 (12,2%, la mateixa previsió que estima el Govern espanyol) i rebaixa encara més la seva estimació d’atur de cara al 2025 (11,3%), 7 dècimes menys que en la seva previsió anterior (març del 2023).

Respecte als comptes públics, el Banc d’Espanya preveu que el dèficit públic se situarà aquest any en el 4,8% del PIB previst pel Govern espanyol. No obstant, de cara al 2024 el Banc d’Espanya preveu que el dèficit se situarà en el 3,8%, vuit dècimes més que el previst pel Govern espanyol en l’Actualització del Pla d’Estabilitat (3%) i per sobre de límit del 3% del PIB que fixen les regles europees.