Investidura Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’amnistia passa per Madrid

L’article 92 de la Constitució esmentat per Puigdemont diu que un «referèndum serà convocat pel Rei, mitjançant proposta del president del Govern». ¿El líder de Junts voldrà seguir aquestes regles?

Puigdemont exigeix al PSOE l’amnistia i el reconeixement de l’independentisme per negociar la investidura de Sánchez

1
Es llegeix en minuts
L’amnistia passa per Madrid

La independència es juga a Madrid. No sé les vegades que ho vaig escriure en els moments més àlgids del procés, quan el món independentista repetia que a Madrid no s’hi havia d’anar. Que no tenia res a dir. Que el Parlament era sobirà. I ja saben com va acabar la festa.

Ara, amb dirigents polítics enjudiciats, empresonats i amnistiats de manera parcial, i amb escapats per evitar-ne la detenció, han sigut els resultats de les eleccions del 23 de juliol els que han situat l’independentisme i Puigdemont en una posició central per aconseguir que Espanya tingui president. És el joc democràtic. Està bé.

La qüestió passa per la credibilitat. Puigdemont a Brussel·les posa les bases per recolzar una investidura a Pedro Sánchez. I afegeix que per a això és necessària «la legitimitat democràtica de l’independentisme». I un es pregunta què hi ha de més legítim que reconèixer que la Generalitat fa molts anys que està presidida per un independentista. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El problema no és aquest. La pregunta que es fan molts catalans és quan Puigdemont i tots els dirigents del procés reconeixeran que es van equivocar en la seva estratègia autoritària d’arribar a la independència per decisió pròpia. I si existirà una disculpa. Possiblement no sigui a l’agenda de Pedro Sánchez, però molts dels seus votants a Catalunya, que en aquests moments ja assumeixen que és necessària una solució del conflicte per seguir endavant, esperen aquesta disculpa.

Notícies relacionades

Caldrà entendre que Puigdemont, a més de tornar a Girona amb la seva família, voldrà recuperar el lideratge polític per treballar per la seva independència. El mateix poder que tenia el dia que va estar a punt de convocar eleccions. Però, ¿qui tornarà a la societat catalana aquests sis anys polítics d’angoixa provocats per les seves puerils decisions? 

Es tracta de pactar amb Pedro Sánchez, però també de tornar a un camí polític lògic. L’article 92 de la Constitució esmentat per Puigdemont diu que un «referèndum serà convocat pel Rei, mitjançant proposta del president del Govern». Així que passa per Madrid. ¿Puigdemont voldrà seguir aquestes regles?