Caos elèctric
Fer sostenible el que és sostenible

Les escoles tallen els carrers un divendres al mes a la tarda, a Barcelona, per reivindicar un aire més saludable. Sembla una bona idea, sobretot per als nens. A més, creiem viure en un país on cada vegada són més les renovables que generen energia. Ens crea tranquil·litat. Però no és tan fàcil. Mentre les direccions de les escoles situen els nens als encreuaments dels carrers, el caos circulatori a les zones adjacents provoca un increment extraordinari de diòxid de carboni. Alhora, mentre anem retirant centrals de gas o carbó que generen electricitat, el sistema col·lapsa i Espanya acaba funcionant amb centrals generadores que utilitzen gasoil. Ens oblidem que cal fer sostenible el que és sostenible i no de cara a la galeria.
Ens està guanyant l’estètica, el lluir bonic, el reivindicar-se ecològic tot i que, per darrere, les bones intencions es dilueixin com a inservibles. Bones intencions, això sí, però que resten.
El cas és que la població en general es va comportar davant l’apagada soferta amb una serenitat envejable. Sense llum, sense internet, sense diners en metàl·lic, sense metro, ni trens, amb els hospitals desbordats, res era al seu lloc, un absolut desastre, però amb tranquil·litat.
Ben aviat van començar a sonar especulacions conspiradores. Sempre existeix un públic donat a conspiracions. No dubto que els detalls puguin acabar conduint-nos a sospites que són resoltes amb històries de ficció ben armades en el guió i fins i tot divertides. Massa sèries de televisió.
Els experts alerten sobre com Espanya està transformant el seu entramat energètic en un espai verd amb riscos. Alguns són minuciosos i ben executats. Un exemple és Aena. Va aprovar el 2019 un document sobre la seva Estratègia de Sostenibilitat 2021-2030 que tenia com a idea força: «Rumb zero d’emissions». Per alguna raó, l’aeroport del Prat ni es va immutar en les seves constants vitals diàries de centre aeroportuari mentre al seu voltant les infraestructures queien. Alguna raó hi deu haver. Però existeixen punts febles profunds i el dilluns negre va ser un exemple.
Notícies relacionadesEns queden experiències interessants sobre el dia de l’apagada. Cap a les set de la tarda, ja amb menys trànsit, que havia sumit Barcelona en un caos circulatori, els conductors i els vianants van començar a conviure sense semàfors de forma natural. Excepte els bojos de sempre, cotxes i passejants van decidir respectar-se d’una manera que fa creure en la condició humana. Sense possibilitat de semàfors organitzatius, passi vostè, passo jo, la ciutat va ser envaïda per un respecte curiós. Pot ser que fos la novetat i que, en cas que hagués durat uns dies més, hauríem acabat clavant-nos mastegots. Però el cas és que Barcelona es va convertir en una ciutat amable i Ildefons Cerdà va demostrar la seva intel·ligència urbanística a l’hora d’inventar els xamfrans. Com en l’època dels carruatges.
Tot va ser una tornada. Les ràdios de piles, les espelmes per als canelobres i deixar-nos portar sense xarxes socials. Encara traurem conclusions positives d’un dia sense llum i transistor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.